Daling van 30 % inbraken in Leidse wijken

Er zijn het afgelopen halfjaar ruim dertig procent minder inbraken gepleegd in Leiden dan in de eerste zes maanden van 2006. Toen werd 321 keer aangifte gedaan van woninginbraken, dit jaar 217 keer. Dat meldt het Leidsch Dagblad vandaag. De politie heeft geen echte verklaring voor de daling, die in de tweede helft van vorig jaar al inzette met 232 aangiftes. ,,Misschien komt het doordat een aantal notoire inbrekers is gepakt of doordat de aanpak van veelplegers werkt’’, zegt een woordvoerster van de politie.

In enkele Leidse wijken is er juist sprake van een stijging. Zo werd in de wijk Meerburg dit jaar totnogtoe elf keer ingebroken, tegenover drie keer in de eerste helft van vorig jaar. In het Houtkwartier was het vooral aan het begin van dit jaar raak met tien inbraken, tegenover nul vorig jaar. In de nabijgelegen Vogelwijk werd in de eerste maanden van 2006 ook niet ingebroken, en dit jaar tot nu toe vier keer. De laatste drie inbraken werden de afgelopen twee weken gepleegd op de Blauwe Vogelweg.

Dat bevestigt de conclusie van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving, dat er in een wijk of straat vaak een paar keer achter elkaar wordt ingebroken in de daaropvolgende maand. De daders hebben de buurt meestal uitgebreid verkend, ze weten hoe ze snel moeten wegkomen en kennen het type huizen, aldus het studiecentrum. In het hele land werd vorig jaar 67.000 keer ingebroken, 2500 keer vaker dan in 2005.

In de meeste Leidse wijken is er minder vaak ingebroken dan vorig jaar. Zo werd er in het eerste halfjaar van 2006 31 keer aangifte gedaan van inbraken in woningen in Pancras-oost, en dit jaar totnogtoe zes keer. In Tuinstadwijk daalde het aantal woninginbraken van 25 naar zeven en in Vreewijk is bijna sprake van een halvering: van 19 vorig jaar naar tien dit jaar. Het Noorderkwartier blijft met 21 aangiftes een inbraakgevoelige wijk, maar vorig jaar was het erger, met 28 aangiftes.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×