Politie waarschuwt voor internetfraude

Een 38-jarige Leidenaar heeft aangifte gedaan bij de politie van fraude. Via valse e-mails is hij in een val getrapt die de koper voor hem had opgezet. De politie waarschuwt voor nepmails en adviseert zoveel mogelijk de echtheid van mails te achterhalen alvorens zaken te doen. De Leidenaar bood op de site van Marktplaats een spelcomputer aan. Op 27 juni kreeg hij een reactie van een Amerikaanse die de spelcomputer wilde kopen en ook de verzendkosten wilde betalen om het naar Amerika te laten verschepen. De transactie zou via Paypal worden gesloten.

Paypal is een internetbetalingsorganisatie die ervoor zorgt dat het te betalen bedrag zou vrij komen op het moment dat het pakketje verstuurd zou zijn. Hij kreeg vervolgens een mail die van Paypal afkomstig leek te zijn waarin stond dat er een betalingsregeling was getroffen met de koper. Op 30 juni heeft de Leidenaar het pakket verzonden en heeft via het nummer van de vrachtbrief aan kunnen geven dat het pakket verzonden was.

Direct daarna zou de betaling van de koper binnen moeten zijn gekomen, maar dat gebeurde niet. De Leidenaar vertrouwde het niet en belde met Paypal. Uit het gesprek met Paypal bleek dat de mails die de Leidenaar had ontvangen niet van het bedrijf afkomstig waren, nep waren.

De Leidenaar heeft bij de politie aangifte gedaan van fraude en probeert via de postverzorger het postpakket terug te krijgen. De politie waarschuwt voor nepmails. Dit keer was het de oplichter om de producten te doen. Het komt echter ook voor dat in deze nepmails informatie van het slachtoffer worden gevraagd zoals creditcardnummers, bankgegevens en sofi-nummers.

De politie adviseert om zeer voorzichtig te zijn met het invullen van dit soort gegevens en adviseert om zo veel mogelijk de echtheid van de e-mails te checken. Op internet zijn diverse tips te vinden die consumenten en zakelijk ondernemers adviseren om fraude te voorkomen, zie onder andere www.digibewust.nl .

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×