SP wil 'Leidse' illegalen blijven steunen

De Leidse SP-fractie wil van burgemeester Lenferink weten of hij van plan is om Leidse illegalen aan te geven bij de rijksoverheid. Vluchtelingen kunnen alleen met een zogenaamde burgemeestersverklaring nog in aanmerking komen voor het generaal pardon dat door het kabinet is afgekondigd. Staatssecretaris Albayrak wil dat burgemeesters de namen van iedereen die niet in aanmerking komt voor de Pardonregeling, doorgeven aan de landelijke overheid. Ook maakt de SP zich zorgen om de mensen die niet in aanmerking komen voor een burgemeestersverklaring. De partij wil weten hoe groot die groep in Leiden is en wat er met hen gebeurt. Ook vraagt de SP zich af wat de gemeente Leiden doet om die groep een menswaardig bestaan te geven.

De gemeenten Eindhoven, Hilversum en Haarlem hebben laten weten zich te zullen verzetten tegen wat zij het ‘verklikken van illegalen’ noemen. Ook de vier grote steden weigeren om de namen door te geven. Rotterdam en Den Haag zeggen geen lijsten bij te houden.

Daartegenover staat de gemeente Groningen, waarvan burgemeester Wallage andere burgemeesters juist oproept om mee te werken. “Wij willen graag weten met welke van de burgemeesters dhr. Lenferink het eens is,” zegt raadslid Roos van Gelderen: “Dan weten we of hij wel of niet bereid is tegen de wens van de staatssecretaris in te gaan. Dat zou voor ons een dikke plus zijn, want op een dergelijke manier mensen aangegeven is niet goed te keuren. Mensen komen voor hulp aan de voorkant, maar kunnen aan de achterkant worden aangegeven.”

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×