Gemeenten loopt miljoenen euro's mis

Uit een rapport van onderzoeksbureau Fakton is duidelijk geworden dat Leiden in vergelijking met vergelijkbare gemeenten haar grond te goedkoop van de hand doet. De grondprijzen in de nieuwbouwwijk Roomburg heeft veel minder grondopbrengsten gehad dan aanvankelijk kon worden begroot. Fakton heeft in een vergelijking de grondprijzen van Leiden naast die van Amsterdam en Utrecht gelegd. Uit dat onderzoek komt naar voren dat Leiden veel te lage grondprijzen oplegt. Daardoor heeft de gemeente Leiden in de loop der jaren miljoenen euro’s misgelopen.

Nu wordt door de gemeente onderzoek gedaan om te komen tot een meer marktconforme prijs-kwaliteitsverhouding. De eerste kopers van een koophuis in de wijk Roomburg zijn er dus relatief goedkoop van afgekomen. Zij bezitten nu een woning die kwalitatief een hogere grondprijs had mogen opbrengen. Het onderzoeksbureau adviseert de gemeente om hier en nieuw beleid op vast te stellen. De komende jaren lopen er nog verschillende woningbouwprojecten waarbij de gemente meer voor haar grond zal kunnen vragen.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×