Aquarel van Kawahara Keiga

Objecten Naturalis verhuisd naar Japan

Het Nagasaki Museum of History en Culture in Japan presenteert een tentoonstelling over vis en visserij met een belangrijk Nederlands onderdeel: ‘Siebolds Aquarium’. Het betreft hier een bijzondere samenwerking met Von Siebold-expert Martien van Oijen, het Sieboldhuis en Naturalis. Maar liefst 132 objecten van Naturalis staan in deze Japanse tentoonstelling opgesteld. 94 aquarellen van de bekende tekenaar Kawahara Keiga, 33 opgezette vissen en 5 opgezette kreeftachtigen maken deel uit van de verhuizing naar Japan. De tentoonstelling wordt gehouden van 7 juli tot en met 2 september.

Tekenaar Keiga (1786 – 1866) werkte in opdracht van de Nederlandse regering. In 1826 ging hij mee met Von Siebold naar het Japanse eilandje Dejima. Keiga heeft als geen ander talloze facetten van het dagelijks leven in Nagasaki vastgelegd. Daarnaast maakte hij aquarellen en tekeningen van de Japanse flora en fauna uit het begin van de 19e eeuw. In opdracht van Von Siebold maakt hij veel tekeningen op de route van Nagasaki naar Edo tijdens de hofreis in 1826. De schilderijen zijn vrijwel gelijk naar Nederland gekomen. De aquarellen zijn nooit eerder in de gerestaureerde vorm te bezichtigen zijn geweest.

Maanvis

Ook de grote Maanvis uit het Sieboldhuis reist mee. Als vervanger voor de Maanvis bracht Naturalis een mannelijk en een vrouwelijk exemplaar van de Japanse Reuzenkrab naar het Sieboldhuis. De Japanse Reuzenkrab is de grootste krabbensoort ter wereld. Het rugschild van dit specifieke mannetje is 35 cm groot en de spanwijdte van de scharen meet meer dan drie meter.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×