Raadsvergadering en spoeddebat AZC live via Sleutelstad.nl

18

Net als gisteren vergadert de Leidse gemeenteraad vanaf 16.00 uur vanmiddag. De vergadering is via deze site te beluisteren. Kies daarvoor het item ‘Raadsvergadering’ in het menu links. Daar zijn ook eerdere vergaderingen na te luisteren. Op //www.leiden.nl/raad/ staat meer informatie over de inhoud van de vergadering. Tussen 18.00 en 20.00 uur is er een schorsing. Om 20.00 uur wordt de vergadering hervat met een spoeddebat over de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum (AZC) aan de Besjeslaan in Roomburg.

Delen

18 reacties

 1. Stefan Maertens op

  Ik ben net terug van de raadsvergadering en wat een farce. De partijen SP, Groen Links en PVDA hebben het op een akkoordje gegooid. Zij varen blind op een incompetente, stalinistische, hautaine en arrogante PVDA wethouder die kan doen wat ie wil.

  De heer Witteman heeft; niet de gemeenteraad geinformeerd, bewoners misleid en de daarbij horende onrust gecreerd, openlijk gelogen tijdens het slaan van de eerste paal, valse beloftes gemaakt naar de Leidse burgers, over de rug van asielzoekers onderhandelingsruimte aangeboden aan de betrokken bewoners….EN HIJ KRIJGT DE STEUN VAN DE LEIDSE GEMEENTERAAD!!!!!!!!!

  Astublieft meneer Balkenende is dit nu de politiek die ons burgers dichterbij de politiek moet brengen? U had die 100 dagen beter in L(e)ijden kunnen besteden. Ik ben definitief afgehaakt in de politiek. Schandalig!!!!!

 2. Leo Meerburg op

  Een gefrustreerde burger krijgt zijn zin niet en noemt een wethouder daarom stalinistisch. Weet de gefrustreerde burger wat stalinistisch is? Zou de gefrustreerde burger het aanvaardbaar vinden als iemand hém maoïstisch of nazistisch zou noemen? Ik denk het niet. Het bestempelen van wethouder Witteman als stalinistisch is onaanvaardbaar en een postume kwetsende belediging van de miljoenen slachtoffers van Stalin, net als de gefrustreerde burger nazistisch of maoïstisch noemen dat van de miljoenen slachtoffers van Hitler of Mao zou zijn.

 3. Frederik Zevenbergen op

  Open bestuurscultuur ten grave gedragen

  Op een lange raadsvergadering, krap een jaar na het aantreden van het nieuwe linkse college in Leiden is de veel geprezen open bestuurscultuur ten Grave gedragen. Bij het zoeken naar een locatie voor het nieuwe asielzoekerscentrum werden de bewoners van de nieuwe Leidse wijk Roomburg onaangenaam verrast.

  Want waar waren bij deze beslissing de dialoog-bezoeken van het college aan buurten en wijken? Waar was het moment van informeel overleg met burgers en partners over een bepaald thema in de stad. Ook het (digitale) burgerpanel, waar ook controversiële onderwerpen ter sprake zullen komen is niet georganiseerd. Als laatste het belangrijkste punt van de open bestuurscultuur : veel aandacht voor draagvlak. Hoe cynisch, de omschrijving van dit college van dat punt is : een (persoonlijke) communicatie; transparante besluitvorming.

  Zonder enige vorm van inspraak of waarschuwing parachuteerde het college een asielzoekerscentrum voor 300 personen op het terrein van het archeologisch park Matilo. De realisatie van dit park was al eerder afgeblazen door dit college wegens geldgebrek. Al voor dit besluit was het college al in gesprek met het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers, het COA.

  Maar dit was niet het enige leugentje dat uit de achterkamertjes ontsnapte. Na veel druk moest wethouder Witteman toegeven dat hij wist van de plannen van het college toen hij aanwezig was bij de feestelijke afsluiting van het heiproces. Zonder ook maar iets te zeggen speelde hij mooi weer bij de bewoners die niet wisten dat donkere wolken zich boven hun wijk samenpakten. Een excuus of pardon kon er zelfs niet vanaf in de raadsvergadering, hooguit de constatering dat een andere aanpak wellicht beter was geweest.

  Uiteindelijk trokken de coalitiepartijen zich terug in hun fort en weigerden ze het verzoek van VVD te ondersteunen dat opriep naar een alternatieve locaties voor een nieuw AZC te onderzoeken. Ook al was er in de raad voldoende draagvlak om te zoeken naar een oplossing in de Oostlietpolder, de coalitie moest en zou vanavond doordrukken en dat is ook gedaan. Er is nog wel inspraak maar de partijen hebben zich vooraf achter het college geschaard en Roomburg aangewezen als nieuwe locatie.

  Het is voor de VVD wel duidelijk dat de zo beschimpte achterkamertjes en wethoudersoverleggen uit de verdorven oude bestuurscultuur ook weer hoogtij vieren in dit college. Ieder beroep op de open bestuurscultuur van deze coalitie moet slechts met hoongelach worden bejegend want wanneer het er echt om spant worden alle mooie principes opzij geveegd en heerst slechts de oude machtscultuur. Deze linkse coalitie lak heeft aan open besturen. Het schandalige besluit van het college dat de bewoners van Roomburg buiten spel zet en in de kou laat, is door links gewoon bevestigd. Allerlei krokodillentranen ten spijt….

  Frederik Zevenbergen
  Raadslid VVD

 4. Wie heeft het daar over ‘verdorven oude bestuurscultuur’. Was het niet de VVD die daar deel aan had? Om dit nu dit college uit die hoek te verwijten noemen we dat ook de grootste gotspe van 2007!

 5. Frederik Zevenbergen op

  Wij hebben de ‘oude’ cultuur nooit verdorven genoemd. Dat zijn slechts de nieuwe broeders die als het er op aankomt geen haar beter zijn. De pot verwijt de ketel……

 6. Stefan Maertens op

  Ik noem de heer Witteman stalinistisch net zoals hij de Roomburgers consequent vreemdelingenhaters heeft genoemd.

 7. “Ik ben net terug van de raadsvergadering en wat een farce(…)” Heer Maertens, u bent zeker nieuw in Leiden?

 8. Jacqueline op

  Ik ben gisteren voor het eerst bij een raadsvergadering aanwezig geweest en ik moet zeggen dat het af en toe best leuk is om een toneelstuk te zien. Zeker in het achterhoofd houdend dat deze mensen het over eerlijke politiek hebben. Daar is vrij weinig van te zien geweest.

  Als bewoner van de gemeente leiden hoop ik dat de gemeente ook rekening houdt ben de bewoners van de wijk roomburg en niet alleen met de wensen van het COA.

 9. Hans Scholten op

  Aan de heer Maertens:

  U mag vinden wat u vindt, maar feitelijk onjuist is het dat wethouder Witteman Roomburgers vreemdelingenhaters heeft genoemd.

  Hans Scholten, woordvoerder wethouder Marc Witteman

 10. @ Hans, prima joh. Heeft je wethouder de menigte geen vreemdelingenhaters genoemd. Hij heeft wel de discussie telkens zo verdraaid dat het zo lijkt. Bij de constatering dat er ipv een park een AZC komt sprak hij alleen maar over het nimby-complex van de buurt. Dus dat NL best asielzoekers mag opvangen maar wel ergens anders. Het feit dat ie niet met het park over de brug komt of zich niet aan afspraken houdt, verzwijgt hij. Terwijl het juist daarom ging.

  Als er wordt gezegd dat het ten koste gaat van de waarde van huizen, komt er het argument dat huizen niet in waarde dalen door een AZC. Los van het feit of dat nu wel of niet zo is, het gaat erom dat een huis meer waard is met een park.

  Witteman maakt er telkens een vreemdelingendiscussie van. En dat is eigenlijk walgelijk.

  Tjep

 11. Kunnen bewoners van Roomburg koopovereenkomsten overleggen waarin precies staat wanneer er een park wordt aangelegd?

 12. Wiebke, dat is niet nodig. Ook mondelinge afspraken hebben in dit land rechtsgevolgen. Een lokale overheid die ernaar handelt dat er op termijn een archeologisch park wordt gerealiseerd, dat lijkt me toch duidelijk genoeg en dat hoeft niet in elke koopovereenkomst van de kopers te staan.

   

   

 13. Op termijn kan ook over tien, twaalf of twintig jaar zijn. Wat is er concreet en op welke manier toegezegd en wat voor bewijzen zijn er precies waarvoor?

 14. Hoogst merkwaardig dat tegenwoordig ambtenaren (dhr. Scholten) namens hun wethouder in discussie gaan met de burgers van een stad. Van welles-nietes spelletjes dient een ambtenaar zich te onthouden.

 15. Songul Maertens op

  @Hans Scholten – woordvoerder Marc Witteman

  U heeft mijn man erg boos en teleurgesteld gemaakt.

  Songul Maertens – ( tijdelijk ) woordvoerder van Stefan Maertens

   

   

   

 16. @ whip Scholten:

  Zo een strakke verdediging maakt het allen maar duidelijker dat er iets aan te vallen is.
  Ga aub. door met het ingooien van eigen glazen;
  vinden we leuk.

 17. Stephan van den Berg op

  Reagerend op het epistel van Frederik Zevenbergen kan ik niet anders dan dit bevestigen. Als toekomstig inwoner van Roomburg was ik aanwezig bij het debat. Voorafgaand hieraan was ik positief gestemd, aangezien op de diverse forums met name de PVDA (in de persoon van Henny Keereweer) aangegeven had niet de ogen te willen sluiten voor de argumenten vanuit de wijk en een andere locatie (oostvlietpolder) wellicht toch een betere was.

  Wat schetste mijn verbazing toen na de motie van de VVD de heer Keereweer in eigen persoon een tegenmotie indiende om alsnog het collegebesluit te steunen (tesamen met Groen Links en SP). Zelfs het tijdelijk vestigen van het AZC in de Oostvlietpolder was opeens geen optie meer. Hier kan ik niet anders uit concluderen dat de PVDA (en tevens de SP) op het laatste moment omgedraaid zijn als het welbekende blad aan de boom. Ik begreep direct de nickname die circuleerde op de forums van Henny heen- en keereweer. Ook de wijze waarop de raadsleden van de PVDA duidelijk werd gemaakt hoe te stemmen kenmerkt de houding van de PVDA.

  Uiteraard zullen wij als wijk er nog alles aan doen om de beslissing van het college terug te laten draaien, maar ik wil hierbij nu alvast eenieder in de stad oproepen (en dan met name de mensen in de wijk Roomburg) om bij de volgende (gemeenteraads-)verkiezingen ons gevoel duidelijk te laten spreken. Bij de volgende verkiezingen zal ik de leus hanteren (en dit ook uitdragen):

  Stem OK, geen PVDA of SP!

 18. Beter nog:

  STEM NIET!

  Het enige dat er gebeurt is dat er partijpolitieke programma’s en ideologische dogma’s uitgevoerd worden;
  en dat kunnen de politici ook best wel zonder een mandaat van kiezers;
  daar draaien zij hun hand niet voor om.

Je bent nu offline