Leidenaar ontving 24.000 accijnsloze sigaretten

Afgelopen donderdag is een 68-jarige Leidse roker veroordeeld tot 20 uur werkstraf en een naheffing van ruim 2.900 euro.Samen met een woerdens kettingrokend echtpaar, waarvan hij familie is, heeft hij de Nederlandse Staat voor ruim 30.000euro aan belastingen benadeeld.Omdat het echtpaar het te duur vond om dagelijks vijf pakjes sigaretten te kopen, bestelden zij regelmatig goedkope sloffen sigaretten in Indonesië, die dan naar Woerden werden gestuurd. Om het zo goedkoop mogelijk te houden, vertelden zij de douane niet dat er rookwaar in de postpakketten zat.

Tussen maart 2005 en november 2006 ontvingen de kettingrokers op deze manier ruim 150.000 sigaretten. De Leidse zwager die dit alles ook wel handig vond, kreeg 24.000 rokertjes.Het grootste deel van de sigaretten was voor eigen gebruik, aldus de advocaat van het drietal. Soms gaven ze iemand een slof cadeau en een klein deel werd verkocht aan derden, maar sprake van een serieuze handel was er volgens haar niet.De overheid is forse inkomsten misgelopen door het slimme handeltje. De 30.000 euro had gebruikt kunnen worden voor onderzoek naar rookverslaving, zo meende politierechter A. Schotman.Hij legde het echtpaar dan ook taakstraffen van elk 80 uur en een naheffing van bijna 20.000 euro op. Om deze naheffing te kunnen betalen, heeft het echtpaar een tweede hypotheek op hun woning genomen. Omdat hun financièle situatie krap is, hoeven ze verder geen boete te betalen.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×