Monument fotograaf Kiek nu echt terug!

In verband met restauratie werd het monument voor de bekende Leidse fotograaf Kiek tijdelijk weggehaald. Inmiddels staat het kunstwerk alweer enkele maanden bijna op zijn oude plek aan het Kiekpad bij Molen de Valk. Met het leggen van de informatietegel is de herplaatsing nu officieel een feit. Het beeld stelt een in roestvrij staal uitgevoerde camera op een driepoot voor.

De Leidse fotograaf Israël David Kiek (1811-1899) werd bekend om zijn legendarische groepsfoto’s van ‘doorgezakte’, Leidse studenten. De foto’s zijn ongedwongen en ook vaak wat onscherp, wat zeer bepalend is voor de sfeer. Voorbeelden van deze ‘kiekjes’ zijn nu met een draai aan de knop  door de camera te zien. Een blik door de zoeker toont de Rijnsburgersingel aan de overkant, waar ergens het atelier van Kiek moet hebben gestaan. De camera is een werk van kunstenaarsduo Beierle & Keijser uit 2001. Bij de herplaatsing is gekozen voor een plek dichter bij de brug, waar het kunstwerk meer opvalt.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×