Koninklijke Brill sponsor Museum De Lakenhal

Stedelijk Museum De Lakenhal zal in februari 2008 de tentoonstelling ‘Stad van boeken’ presenteren: ‘Zeven eeuwen lezen in Leiden.’ Deze expositie is georganiseerd in samenwerking met de Universiteit Leiden. De koninklijke Uitgeverij Brill NV zal hierbij optreden als hoofdsponsor. Brill is een beursgenoteerde, sterk internationaal georiënteerde wetenschappelijke uitgeverij, die sinds 1683 in Leiden is gevestigd. De geschiedenis van de uitgeverij sluit perfect aan bij deze tentoonstelling. Hier wordt de geschiedenis van Leiden als stad van boeken gepresenteerd door zeven eeuwen drukwerk in de breedste zin van het woord aan bod te laten komen. Van oude handschriften tot boeken die het wereldbeeld veranderden en van de eerste houten drukpers tot ‘printing on demand’. Woensdag 22 augustus vindt de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst plaats in het museum.

In 2008 viert Brill haar 325-jarig bestaan als uitgever. De uitgeverij ontstond in 1683 in Leiden met de oprichting van een boekhandel en drukkerij door Jordaan Luchtmans. Zijn zoon en kleinzonen maakten de naam Luchtmans beroemd tot ver over de grenzen. In 1848 werd het bedrijf overgenomen en voortgezet onder de naam E.J. Brill. Waar ooit een zetterij, drukkerij, boekhandel en antiquariaat tot de activiteiten behoorden, is uiteindelijk een bloeiende internationale uitgeverij overgebleven, die nu gebruik maakt van internettechnologie en onder andere samenwerkt met Google.

De uitgeverij behoort wereldwijd tot de top van de wetenschappelijke uitgeverijen en is actief in tientallen landen. Brill heeft ook een kantoor in Boston en in Leiden werken ruim honderd mensen. Onder hen ruim twintig uitgevers die boeken, tijdschriften en databanken uitgeven vooral op het gebied van de geesteswetenschappen, biologie en internationaal recht. Andere bekende uitgeefnamen die tot het fonds van Brill behoren zijn Nijhoff, IDC en Hotei.

De tentoonstelling begint met de introductie van het schrift in Leiden, op het einde van de 12de , begin 13de eeuw. Eindpunt is de moderne tijd waarin traditionele vormen van boekgebruik moeten concurreren met de nieuwe elektronische media voor tekstoverdracht.

Meer info: www.brill.nl en www.lakenhal.nl

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×