Grote toename vraag naar studentenkamers in Leiden

De vraag naar studentenkamers in Leiden laat een sterke stijging zien ten opzichte van vorig jaar. Bij SLS Wonen hebben zich in juni en juli maar liefst 19% meer kamerzoekende eerstejaarsstudenten ingeschreven dan in dezelfde periode in 2006. “En dat is nog maar een klein deel van het werkelijke aantal dat op zoek is naar woonruimte”, zo laat de studentenhuisvester weten. Het gaat dit jaar om maar liefst 616 aankomende eerstejaars. Dit zijn allemaal studenten die minimaal anderhalf uur reistijd hebben van hun ouderlijk huis naar Leiden. Zij vormen daarmee de meest urgente groep kamerzoekenden en krijgen voorrang. Van de 616 studenten kon SLS Wonen er tot nu toe 71 aan een kamer helpen. 29 Anderen zijn van de wachtlijst afgehaald, omdat ze zelf inmiddels particulier een kamer hebben gevonden, uitgeloot zijn voor hun studie of niet geslaagd zijn. Hoe hoog de nood is, blijkt wel uit het feit dat SLS Wonen op elke nieuwe kamer binnen één dag gemiddeld vijftig reacties krijgt.

Hoeveel kamerzoekenden er precies in Leiden zijn weet SLS Wonen niet, omdat studenten zonder reistijdvoorrang zich pas in hoeven te schrijven op het moment dat ze via hospiteren een kamer hebben gevonden. Het staat volgens SLS Wonen wel vast dat dit aantal jaarlijks stijgt als gevolg van het toenemende aantal studenten aan Leidse onderwijsinstellingen. Het aantal inschrijvingen aan de Universiteit Leiden (3.572) ligt nu al 11% hoger dan op dezelfde tijd vorig jaar.

Om zoveel mogelijk kamers beschikbaar te krijgen werkt SLS Wonen onder meer met zogenaamde campuscontracten. Huurders zijn daarbij verplicht om hun studentenwoning uiterlijk een half jaar na afstuderen te verlaten om zo de doorstroom te bevorderen. Ook liggen er ambititeuze nieuwbouwplannen klaar. Het eerstvolgende nieuwbouwproject dat opgeleverd wordt is een watersportcentrum met 89 studentenkamers in de Leiderdorpse wijk Driegatenbrug. In september nemen de studenten daar hun intrek.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×