Leidse studentenverenigingen doen het zonder...

Nee, het Safe Sexteam van de GGD Hollands Midden kon geen Safe Sex-keurmerken uitreiken aan de Leidse Studentenverenigingen. Juist nu de EL CID-week is begonnen en er grote groepen jonge studenten naar onze stad komen bezocht het Safe Sexteam de verenigingen en checkte op aanwezigheid én werkzaamheid van condoomautomaten. De actie werd gehouden in het kader van de jaarlijkse ‘Vrij Veilig’ Campagne die de GGD in de regio uitvoert. Het resultaat was bedroevend. Bij studentenroeivereniging Njord werd tijdens de inventarisatie van het team lacherig opgemerkt dat “een vrouw bij drie maanden zwangerschap op haar sterkst is, dus wij hoeven er geen één”. In het verenigingsgebouw van Minerva in de Breestraat was er ooit een, maar nadat deze kapot ging, werd de automaat weggehaald en is daarna nooit meer vervangen.

Het Safe Sexteam van de GGD checkte vijf studentenverenigingen en twee watersportverenigingen voor studenten om te kijken of er condoomautomaten hingen. Ook werd er gekeken of de automaten in goede staat en gevuld waren en op plekken hangen waar niet iedereen mee kan kijken. De automaat moet voor zowel voor jongens als voor meisjes toegankelijk zijn. Bij een positief oordeel krijgen de verenigingen een ‘keurmerk’ in de vorm van een raamsticker. Door deze sticker kunnen nieuwe studenten zien of er bij de vereniging condooms verkrijgbaar zijn.

Het Safe Sexteam: “Ruim de helft van de jongeren met een relatie schuift binnen drie maanden het condoom aan de kant. Slechts drie op de tien jongeren laat zich testen op soa voordat ze condooms achterwege laten. Hierdoor neemt het risico op verspreiding van soa toe. Beschikbaarheid van condooms is van groot belang in het voorkomen van onveilig vrijgedrag. Wanneer studentenverenigingen (en dit geldt natuurlijk ook voor horecagelegenheden) een goed gevulde condoomautomaat hebben, wordt het voor jongeren makkelijker gemaakt om veilig te vrijen”.

De ‘condoomautomatencheck’ werd op verzoek van de GGD uitgevoerd door vrijwilligers van Scora, een groep medisch studenten die het educatieve project ‘Het Voorspel’ uitvoert in het voortgezet onderwijs. De actie sluit aan bij de landelijke campagne ‘Verneuk je nieuwe relatie niet met een oude soa’ van Soa Aids Nederland.

Meer info: www.vrijsoavrij.nl

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×