Universiteit Leiden stijgt op wereldranglijst beste "Uni's"

De Universiteit Utrecht is nog steeds de beste universiteit van Nederland, maar is op wereldschaal gezakt van de 40e naar de 42e plek. Leiden staat op 71 en de rest van Nederland haalt de top-100 niet, zo blijkt uit de jaarlijkse Academic Ranking Of World Universities die zojuist is gepubliceerd door de Jiao Tong-universiteit in Shanghai. dat meldt de KNVC, dat is de beroepsvereniging voor iedereen die betrokken is bij de chemie, life sciences en procestechnologie. In de top 20 staan zoals gebruikelijk 17 Amerikaanse universiteiten. De lijst wordt aangevoerd door Harvard, Stanford, Berkeley, Cambridge en het MIT.

Op de lijst van beste Europese universiteiten moest Utrecht de zesde plaats afstaan aan de Université Paris 06. Op deze lijst steeg Leiden naar de zevende plaats. De UvA en de RUG staan ergens tussen 35 en 56 (de Chinezen geven de lagere rankings niet zo precies aan), De TU Delft, de Erasmus, VU, RU en WU staan tussen 57 en 80. De overige universiteiten staan Europees gezien lager dan 123.

Er is ook nog een uitsplitsing gemaakt naar vakgebied. Utrecht scoort vooral op natuurwetenschappen en wiskunde. Leiden de UvA, de VU en de Erasmus doen het goed op medisch gebied, terwijl Wageningen scoort in de levens- en landbouwwetenschappen. Opvallend is dat Twente op de lijst ‘Engineering’ iets beter scoort dan Delft. Dat de overall-score van Delft veel hoger is, ligt vermoedelijk aan het feit dat die universiteit groter is en meer roem uit het verleden heeft om op te teren.

De Chinese ranglijst berust op verschillende criteria, die niet allemaal even onomstreden zijn. Zo wordt dertig procent van de score bepaald door het aantal alumni en stafleden met een Nobelprijs of Field-medaille op zak, en die prijzen zijn lang niet voor alle vakgebieden beschikbaar. Twintig procent van de punen wordt verdiend door in Nature of Science te publiceren, en veertig procent komt uit citatie-indices.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×