Bijzonder programma 20ste Leidse Open Monumentendagen

Het motto van de 20ste Leidse Monumentendagen is: Licht, lucht en ruimte. Dit jaar zijn ruim 30 Leidse monumenten uit de periode 1900-1940 te bezichtigen. Rond dit thema worden allerlei activiteiten georganiseerd: fiets- en wandelroutes, gratis inloopconcerten en diverse tentoonstellingen. Op zondag 9 september is er in een deel van de Leidse binnenstad extra licht, lucht en ruimte vanwege de Autovrije Zondag. Ook voor de kinderen is er van alles te doen, zoals een voorstelling met jeugdtheater Fez, of knutselen bij het RAP architectuurcentrum.

Drie fietsroutes en een wandelroute voeren langs de opengestelde monumenten of panden die binnen het thema passen, maar helaas niet opgesteld kunnen zijn. Onderweg wordt de fietser gewezen op bijzondere panden uit de periode 1900-1940 of de Wederopbouwperiode. De routes staan in het programmaboek en zijn vanaf de site van de Leidse monumentdagen  als pdf te downloaden.

Kinderactiviteiten

Jeugdtheater Fez maakt weer een voorstelling samen met de kinderen. Op de Hooglandsekerkgracht zijn verschillende jeugdactiviteiten, waaronder een spelletjescircuit, schminken, verkleed op de foto en technisch knutselen. Op zaterdag kunnen kinderen onder leiding van een kunstenaar samen een schilderij maken. In het RAP Architectuurcentrum aan de Nieuwstraat zijn workshops voor kinderen rond het thema ‘De Stijl’ zoals, een raam maken van glas in lood, buttons maken en kleuren. In het voormalige Leidsch Dagbladgebouw aan de Witte Singel is een prijsvraag voor kinderen.

Gratis concerten

Ook dit jaar zijn er in een aantal opengestelde panden inloopconcerten. Verschillende bekende Leidse koren, zoals het William Byrd ensemble, treden op met muziek uit de 20ste eeuw. Op het Kort Galgewater komt een jamsessie, vlakbij het voormalige atelier van Theo van Doesburg.

Open Dagen Stadhuis

Tijdens het Monumentenweekeinde is er een uitgebreid programma in het stadhuis. Er worden rondleidingen gegeven door raadsleden en er is een informatiemarkt in de Trouwzaal. In de B&W kamer zijn demonstraties te zien van de restauratie van meubilair. Daarnaast zijn er verschillende jeugdactiviteiten. Met een levensgroot Monopoleidenspel wordt informatie gegeven over het project ‘Leiden Bouwt’.

De leidse Open Monumentendagen vinden plaats op: zaterdag 8 en zondag 9 september. Meer info: www.leiden.nl/openmonumentendagen

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×