Carolus Hacquart

Nederlandstalige barok springlevend op Open Monumentendag

Het Leids projectkoor ‘Vokaal Verhaal’ brengt delen uit de eerste Nederlandstalige opera ‘De Triomfeerende Min’ (1678) en andere liederen uit de zeventiende eeuw in het Scheltemacomplex. Dit ‘zinnenprikkelend’ programma over liefde en het minnespel wordt ten gehore gebracht tijdens de een van de twee leidse Open Monumentendagen op zondag 9 september. De bijna vergeten muziek die ‘Vokaal Verhaal’ tot leven brengt is een belangrijk onderdeel van het Nederlands cultureel erfgoed. De muziek wordt gezongen door elf geschoolde amateurs en de muzikale leiding is in handen van Ellen Looyestijn, die zelf ook meezingt. Kenmerkend is de eenvoud en directheid van de Nederlandstalige barok.

De zangers worden begeleid door professionele musici. De volledige voorstelling is te zien op zaterdagavond (20.00 uur) 6 oktober en zondagmiddag (14.30 uur) 7 oktober in Theater de Regentes in Den Haag. Vanaf 9 september zijn de kaarten hiervoor te bestellen.

De Triomfeerende Min

De opera ‘De Triomfeerende Min’ werd geschreven ter ere van de Vrede van Nijmegen door de Vlaming Carolus Hacquart (Brugge ca.1640-1701). Het libretto werd gemaakt door Dirck Buysero (Den Haag 1644-1707) In zijn tijd werd de opera op het laatste moment geweigerd door de Amsterdamse Schouwburg. Het stuk bevatte politieke  ’aanstotetelyckheden’ en bovendien stonden ’te groote onkosten’ de uitvoering in de weg.

Voorstelling: zondag 9 september vanaf 14.00 (inloop en uitloop is mogelijk). Meer info: www.scheltemacomplex.nl

Scheltemacomplex, Marktsteeg 1, Leiden.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×