GroenLinks: "Leidse scholen negeren nieuwe wet "

Volgens GroenLinks voldoen meerdere scholen in Leiden niet aan de verplichting om kinderen voortaan al vanaf 7.30 uur opvang te bieden. Scholen zijn dat sinds 1 augustus verplicht. Hoe de scholen de opvang regelen is niet voorgeschreven, ze mogen het zelf organiseren of uitbesteden aan een kinderopvangorganisatie. Volgens raadslid Rianne Becht heeft één school zelfs aan de ouders laten weten dat er geen sprake is van een wettelijke verplichting: “Dit is echt te gek”. GroenLinks heeft naar aanleiding van meldingen van verontruste ouders vragen gesteld aan onderwijs-wethouder Van den Berg (PvdA). De partij wil weten hoe deze ‘dreigende ramp’ voorkomen kan worden.

Volgens Becht kunnen of willen de kinderopvangorganisaties niet aan de vraag voor voorschoolse opvang voldoen. GroenLinks heeft inmiddels begrepen dat B4Kids, een van de grotere kinderopvangorganisaties in Leiden, geen voorschoolse opvang aanbiedt. Becht: “Veel ouders zijn afhankelijk van de voor- en naschoolse opvang. Voor hen zou er met de invoering van de wet een einde moeten komen aan het voortdurende gegoochel met andere ouders, grootouders, buurvrouwen en -mannen om ’s ochtends te zorgen dat iedereen overal op tijd is. Dit is dus niet overal het geval en het gegoochel duurt dus voort”.

Bijkomend probleem is volgens GroenLinks dat werkgevers minder soepel zullen omgaan met ouders die later willen beginnen, nu er een wettelijke regeling is. Om het probleem zichtbaar te maken organiseert GroenLinks Nederland dinsdag een alternatieve kinderopvang op het plein in Den Haag. De verantwoordelijke staatssecretaris Sharon Dijksma zal hierbij aanwezig zijn.

GroenLinks doet een oproep om ook vanuit Leiden aanwezig zijn. De delegatie vertrekt dinsdagmiddag met de trein van 15.22 naar Den Haag CS.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×