Uitgebreid programma 13e Leidse Kunstroute

Ieder jaar organiseert Stedelijk Museum De Lakenhal de Kunstroute, een open atelier- en galerieroute in Leiden. Dit jaar wordt het evenement, dat elk jaar meer bezoekers trekt, voor de 13e keer gehouden. De Kunstroute toont deze keer het werk van meer dan 140 kunstenaars verspreid over 71 locaties. Vrijdag 21 september zal de nieuwe directeur van de Lakenhal, Edwin Jacobs, met een welkomstwoord het evenement inleiden. De officiële opening wordt vervolgens verricht door burgemeester Lenferink. De Kunstroute wordt gehouden op 22 en 23 september. Een routeboekje met plattegrond, een lijst van deelnemers en foto’s van kunstwerken is  gratis verkrijgbaar bij het startpunt. Meer info: www.kunstrouteLeiden.nl

Startpunt van de route is het bruisende kunstcentrum De Lakenhal in Scheltema. Er worden verschillende presentaties en een tentoonstelling in de Lakenhal-ruimten gehouden, zoals ‘Panorama Zuidvleugel’ en diverse interactieve installaties van de studenten van de Mastersopleiding Media Technology van de Universiteit Leiden.

Workshops

Ruim 240 CKV-leerlingen doen mee aan het festival voor cultureel en kunstzinnige vormgeving Kunsthot op vrijdag 21 september. Zij zullen workshops volgen bij Leidse kunstenaars. De resultaten van de workshops zijn tijdens de Kunstroute te zien in Expo 1 en 2.

Scholenproject

Voor leerlingen uit groep zeven en acht van Leidse basisscholen is er jaarlijks een scholenproject gekoppeld aan de Kunstroute. Dit jaar staat het in het teken van kunstwerken in de openbare ruimte. Leerlingen krijgen een presentatie en een tekenopdracht in Stedelijk Museum De Lakenhal en gaan daarna met plattegrond en kompas op onderzoek uit in de binnenstad. In de week voorafgaand aan de Kunstroute bezoeken de leerlingen een Leidse kunstenaar in het atelier. Aansluitend worden er door deze kunstenaar twee workshops gegeven in de klas.

Projecten

In de stad zullen diverse projecten worden gehouden, zoals het straatproject ‘Oorverdovende stilte’ in de Dwarsbolwerkstraat, een bloedstollende speurtocht door Simone de Jong in samenwerking met Tineke Schriek.

In de Leidse Schouwburg verzorgt Edwin Oudshoorn op zaterdag tussen 17 en 19 uur een aantal bijzondere presentaties.

Ter nagedachtenis aan Kees Buurman (Leiden 1933 – 1997 Leiden) toont Adriana Buurman-Brunsting een selectie van zijn werk in eigen huis (Nieuwe Rijn 89).

Sinds 2005 werkt Annie Goddijn aan een serie van 120 portretten van mensen die in haar woonplaats Leiden wonen en/of werken: haar garagehouder, de kroegbaas, de galeriehouder en de winkelier, maar ook de museumdirecteur, collega kunstenaars, vrienden en familieleden. Het zijn persoonlijkheden geworden met een eigen uitstraling. Het resultaat is te zien in het RAP Architectuurcentrum.

Met korting fietsen huren en gratis parkeren

Voor mensen die van buiten de stad komen of niet van lopen houden is er de mogelijkheid met korting (€3,- ipv €7) een fiets te huren bij Fietspoint Oldenburger achter het Centraal Station. De bon hiervoor is in september te vinden op www.kunstrouteleiden.nl en in het routeboekje. Op deze site is ook de bon te vinden waarmee er gratis geparkeerd kan worden bij de parkeerterreinen Haagweg en Groenoord en de parkeergarages Breestraat en Haarlemmerstraat.

Eten en drinken

In Scheltema is er koffie met huisgemaakte taart en een speciaal Kunstroute-lunchpakket, om mee te nemen op de route. Voor de avonden (21, 22 en 23 sept) stelt Chefkok Fred Boutkan een heerlijk Kunstroute 3-gangenmenu samen. Per persoon € 27,50,-, voor 2 personen, met fles huiswijn: € 70,-. Reserveren gewenst: www.scheltemahoreca.nl of telefonisch: 071 516 18 87. Keuken open van 17.30 – 10.00 uur.

De Lakenhal in Scheltema, Marktsteeg 1, Leiden. Kunstroute: 22 en 23 september van 12 – 18 uur. De toegang voor de Kunstroute en de tentoonstelling is gratis.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×