Project Kinderen Anders Naar School van start

Zestien basisscholen in de regio Holland Rijnland gaan de auto-overlast bij het halen en brengen van de leerlingen aanpakken. Volgende week is het Week van de Vooruitgang en begint het project Kinderen Anders Naar School (KANS). Ook twee Leidse scholen doen mee, de Anne Frankschool en basisschool De Marke. Doel van het project is meer kinderen naar school te laten lopen of fietsen. Dat is goed voor hun gezondheid en vermindert de verkeersproblemen.

Veel basisscholen kennen haal-en-brengproblemen. Als de school uitgaat, heerst er rond het schoolplein een chaos van auto’s, rennende kinderen en pratende ouders. Juist dan is een ongeluk zo gebeurd. Kleine kinderen zijn watervlug en vaak moeilijk zichtbaar voor de automobilist. Milieucommunicatie Holland Rijnland (een samenwerking van de regiogemeenten en de Milieudienst West-Holland) en Veilig Verkeer Nederland starten daarom met het KANSproject.

Aanpak

Bij het project wordt een werkgroep opgericht van ouders, een docent en een gratis coach van Veilig Verkeer Nederland. De coach bekijkt samen met de werkgroep hoe het vervoer nu geregeld is en wat er beter kan. Vervolgens wordt een actieplan opgesteld dat wordt uitgevoerd door de ouders en de school.

Goed voor gezondheid en milieu

KANS stimuleert dat kinderen fietsend of lopend naar school komen, zodat er minder autoverkeer rond de school is en de verkeersveiligheid verbetert. Bijkomend gunstig effect is dat kinderen meer bewegen. Dat is goed voor hun gezondheid en helpt tegen overgewicht. Daarnaast zorgt een vermindering van het autogebruik voor een betere luchtkwaliteit.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×