In Leiden Zuid-West worden binnenkort de flats in de Diamantbuurt gesloopt en ook daar wordt voorafgaand aan de sloop een theaterstuk opgevoerd. Zaterdag 15 september om 21.00 uur is deze te zien op de hoek Granaathof / Diamantlaan. De voorstelling is vergelijkbaar aan die in Noord, maar dan met geschiedenis van de Diamantwijk.

Slooptheater FLAT groot succes

De sloop van onder andere de flats aan de Willem de Zwijgerlaan gaat nu definitief beginnen. Bij de sloop van de huizen in de Van Hoogendorpstraat is er voor het eerst een theatervoorstelling geweest die een beeld gaf van de geschiedenis van de wijk. Ook over de flat aan de Willem de Zwijgerlaan is een speciaal theaterstuk gemaakt. Afgelopen zondagavond werd het Slooptheaterstuk met de naam Flat opgevoerd voor de ex-bewoners en buurtbewoners. Ferry Rigault is de maker en bedenker van het stuk.

Er werd gespeeld vanaf 16 balkons in de ondertussen leegstaande flat. De muziek zwelde aan en op alle balkons verschenen slagwerkers. Een Marokaanse jongen van de tweede generatie vertelde hoe zijn vader destijds, na jaren op een kamertje gezeten te hebben, deze flat kon huren en hij en zijn familie naar Nederland konden komen. Zijn ouders zijn terug, hij woont in een eensgezinshuis in de Merenwijk maar zijn jeugd en liefde zijn nog steeds in de flat.

Ook de veemarkt kreeg een plekje in het stuk. Jarenlang werd de veemarkt elke maandag en dinsdag in de tegenover gelegen Groenoordhallen gehouden en dat heeft de hele wijk geweten. Het af en aanrijden van de veewagens en regelmatig liep er een losgebroken koe door de straat. In het stuk werd een boer aan de tand gevoeld over de misstanden op de veemarkt. Inderdaad men ging niet altijd even vriendelijk met de dieren om en stroomstoten waren aan de orde van de dag. De boer wuifde alle bezwaren en klachten weg, maar legde nog wel even uit wat nu de “echte” oorzaak van de gekke koeienziekte volgens hem is. “Een koe mag maar één keer per jaar gedekt worden, maar wel wordt er twee keer per dag aan zijn uiers getrokken, wie zou daar nu niet gek van worden”.

De ex-hippie op het balkon erboven viel hen in de rede, wat nou veemarkthallen. De Groenoordhallen waren muziek, AC DC, Metallica, Iron Maiden en Queen: “Ja Queen, die met die snor. Later werd hij homo maar kon wel goed zingen.”

Ook de Leiden Marathon is jarenlang gestart en gefinished op de Willem de Zwijgerlaan. De bewoners hadden dan ook het mooiste uitzicht, daarom mocht de marathon dan ook niet ontbreken in het stuk. Maar onder de flat in de kelderboxen speelde zich een heel ander leven af, bleek wel uit de brief die een bewoonster namens de flat aan de woningcoöperatie schreef. “Mijnhe heeerrrren, al enige tijd hebben wij last van vreemde suzijette in de flat en in de kelders is het snachs een komme en gahn van mehnseh met brommerts en autoos, die dan ook nog op onse belle drukke. Er wordeh ook drugs gebruikt in de kelders”. En zo ongeveer ging de brief nog even door.

FLAT wordt ook zaterdag gespeeld op 16 balkons en is opgebouwd uit korte theaterscènes, muziek en filmprojecties op grote schermen. De theaterscènes zijn gebaseerd op verhalen en anekdotes van een aantal oud-bewoners.

Bij de muziek is het thema Afscheid de rode draad. Zo zijn o.a. een Marokkaans en een Turks afscheidslied en zelfs een aria uit de opera ‘La Wally’ te horen. Ook de bekende Leidse gitaris Chris Koenen, die zelf aan de Diamantlaan heeft gewoond, zingt een afscheidsblues.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×