Ton van Brussel eerste NOS-ombudsman

De NOS heeft vanaf vandaag een eigen ombudsman. De functie wordt bekleed door Ton van Brussel (53), die een lange staat van dienst heeft binnen de journalistiek. Dat heeft de NOS vandaag laten weten. Leidraad voor zijn ombudsfunctie is een nieuwe journalistieke code, waarin de journalistieke uitgangspunten van de gehele NOS staan beschreven. Van Brussel wordt in zijn werk bijgestaan door een onafhankelijke commissie met externe deskundigen, die als een klankbordgroep zal fungeren. Van Brussel was eerder hoofdredacteur van het Leidsch Dagblad en programmadirecteur bij de VARA. In november 2002 maakte hij de overstap naar de NOS waar hij hoofd van het NOS Radionieuws werd. Van Brussel zal de functie van ombudsman in eerste instantie tot 31 december 2008 vervullen. Daarna volgt een evaluatie.

Als ombudsman zal Van Brussel nauwgezet de NOS-uitzendingen op radio, televisie en internet kritisch volgen en toetsen aan de journalistieke code van de NOS. Hij kan daarnaast, gevraagd en ongevraagd, journalistieke kwesties aan de orde stellen en becommentariëren. Ook onderzoekt en beantwoordt hij klachten van luisteraars, kijkers en lezers over de berichtgeving van de NOS. “Te allen tijde heeft de ombudsman een becommentariërende en adviserende rol zonder daarbij bindende uitspraken te doen. Eventuele rectificaties of sancties naar aanleiding van klachten blijven een eigenstandige verantwoordelijkheid van de verschillende hoofdredacties binnen de NOS,” aldus de NOS.

Ombudsman Van Brussel zal in het kader van transparantie wekelijks verantwoording afleggen over zijn werk. Hiervoor wordt een aparte website gelanceerd (www.nos.nl/ombudsman) waarop hij iedere vrijdag een column zal plaatsen. De eerste wordt morgen gepubliceerd. Daarnaast verschijnt er jaarlijks een openbaar verslag over de werkzaamheden van het afgelopen jaar.

Als NOS-ombudsman wordt Van Brussel bijgestaan door een onafhankelijke commissie van externe deskundigen, die als klankbordgroep zal fungeren. Deze commissie bestaat uit voorzitter Tom Kamlag, oud-hoofdredacteur van NOVA en de leden Fieneke Diamand (oud-redacteur VPRO-radio en lid van de Raad voor de Journalistiek, Auke Kok (oud- redacteur HP/De Tijd en het NOS Radio 1 Journaal) en Johan Olde Kalter (oud-hoofdredacteur De Telegraaf en lid van de Raad voor de Journalistiek).

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×