Bij de Morspoort ligt een gedenkplaat voor Marinus van der Lubbe. (Archieffoto: Chris de Waard).

Marinus van der Lubbe-avond in Vrijplaats Koppenhinksteeg

Vanavond is er in de Marinus van der Lubbe-zaal, naast de Linkse Kerk in de Koppenhinksteeg, een avondvullend programma over de naamgever van de zaal. Er zijn sprekers en twee korte films. Marinus van der Lubbe werd geboren te Leiden op 13 januari 1909. Van der Lubbe werd wereldberoemd toen hij in 1933 de Rijksdag in Berlijn in brand stak. Een jaar later werd hij door de Duitsers ter dood gebracht.

Toen hij zestien jaar was, kreeg Van der Lubbe kalk in zijn ogen en verloor hij een deel van zijn gezichtsvermogen. Hij was niet langer in staat zijn beroep uit te oefenen en ontving een invaliditeitsuitkering. Voor deze jonge arbeider, die zo sterk lichamelijk leefde, betekende dit een ramp. Hij raakte geïnteresseerd in politiek. Via zijn vriend Piet van Albada kwam Van der Lubbe in contact met het radencommunisme, dat de nadruk legde op zelforganisatie van arbeiders en niets wilde weten van politieke partijen en vakbonden.

In januari 1933, toen in Duitsland Hitler aan de macht kwam, ging Van der Lubbe naar Berlijn. Overal constateerde hij doffe gelatenheid. In hem groeide de overtuiging dat hij de arbeiders door een opzienbarende terreurdaad wakker moest schudden. Zijn oog viel op het Rijksdaggebouw. In de avond van 27 februari trapte hij een ruit in, wrong zich naar binnen en om even na negenen stond het gebouw in lichtelaaie. Hij werd ter plekke gearresteerd en na een showproces veroordeeld tot de doodstraf. Op 10januari 1934 viel het hoofd van Rinus van der Lubbe onder de valbijl.

Vanavond zijn stadshistoricus Cor Smit en Nico Jassies, onderzoeker verbonden aan het Internationale Instituut voor Sociale Geschiedenis, te gast. Zij zullen met verhalen en beelden, onder meer Waarde Kameraad (1967) en Water en Vuur (1998), een beeld schetsen van Marinus en de tijd waarin hij leefde en de omstandigheden die hem tot zijn daad brachten.

De avond is gratis toegankelijk, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. De aanvang is 20.00 uur.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×