Duizenden Leidenaren schreven zich vandaag weer in voor de uitreiking van Haring en Wittebrood op 3 oktober. De rij kwam tot de plek waar ooit de Aalmarktschool stond. (Foto's: Chris de Waard).

Minder haring, wel meer hutspotmaaltijden

De trend zet zich door dat wel steeds meer verschillende Leidenaren zich inschrijven voor Haring en Wittebrood, maar dan niet meer voor zulke grote hoeveelheden als voorheen. Belangrijkste oorzaak: de steeds kleiner wordende gezinnen. Dat maakte haringcommissaris Charles Schulpen van de 3 October Vereeniging vanavond even na negen uur in De Waag bekend.

In totaal kwamen er, gewapend met hele bundels trouwboekjes van familieleden en buren, in vier en een half uur tijd 2660 inschrijvers naar De Waag in tegenstelling tot vorig jaar 2643. De 3 October Vereeniging kan een bestelling plaatsen bij de Katwijkse firma Ouwehand voor 29.777 haringen tegenover nog 31.616 in het jaar 2006. Voor de firma Ouwehand is de 3 Ocober Vereeniging niet de grootste éénmalige klant, maar wel de leukste, zo verzekert ons de directeur.

Leden van de 3 October Vereeniging genieten het voorrecht van de gratis hutspotmaaltijd op 2 oktober op het Pieterskerkplein. Hiervoor schreven zich 3277 Leidenaars en dat betekent een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar.

Buiten voor De Waag trok de muziek van De Leino’s de aandacht van het winkelende publiek dat de inschrijving toch nog even meepakte. In de kraam met merchandisingartikelen was het een drukte van belang. Er werd in totaal voor ruim 2700 euro verkocht aan caps, shawls, Leidse bledderdrooghouders en rood-witte haringhandschoenen. De 3 October Vereeniging mocht vandaag maar liefst 170 nieuwe leden noteren.

Het was dit jaar voor de vijftigste maal dat de heer Piet de Goeijer als inschrijver achter de tafel plaatsnam.

Leiden 3 Oktober 2007


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×