Ruchama Noorda heeft de prijs in ontvangst genomen, daarnaast Suzanne van Rossenberg, Flore de Koning en burgemeester Lenferink. Foto: Jacqueline Borg

Opening Leidse Kunstroute en winnaar Hermine van Bers Prijs

Gisteravond is in het Scheltemacomplex de 13e Leidse Kunstroute officieel geopend door burgemeester Henri Lenferink. In een overvol Scheltemacomplex hield de kersverse directeur van museum de Lakenhal, Edwin Jacobs, zijn tweede officiële toespraak. Donderdag was zijn primeur tijdens de opening van ‘Panorama Zuidvleugel’. Jacobs hield de sfeer van zijn intro informeel: “Henri wil je de linker of rechter microfoon?” Jacobs vroeg applaus voor het energieke team achter de organisatie van de Kunstroute. Hij benadrukte het bijzondere feit, dat tijdens de Kunstroute veel kunstenaars in eigen atelier te bezoeken zijn. Jacobs: “Je ziet de sfeer van de kunstenaar zelf, vroeger werk, of nieuw werk waar hij of zij nog mee bezig is en attributen die de kunstenaar beïnvloeden.”. “Eigenlijk”, aldus Jacobs, “lijkt het Scheltemacomplex ook wel wat op een atelier”. Na een uitleg over de Hermine van Bers Aanmoedigingsprijs gaf hij het woord aan de burgemeester, die de eer had om de Kunstroute te openen en de prijswinnaar bekend te maken.

De aanmoedigingsprijs voor jonge kunstenaars bestaat uit een geldbedrag van € 2500 en een penning ontworpen door Lucie Leene in een speciaal doosje, gemaakt door Floor Spigt. Hermine van Bers (1927 -2006) woonde en werkte in Leiden en Oegstgeest. Zij wilde vanuit haar betrokkenheid bij de beeldende kunst de ontwikkeling van talentvolle kunstenaars stimuleren. (meer info)

Nominaties

Drie vrouwelijke kunstenaars zijn genomineerd om hun kwaliteit, authenticiteit, zeggingskracht en vernieuwing. De drie genomineerde zijn: Ruchama Noorda, met haar installaties van tekeningen, keramiek en video, Flore de Koning met (positief) maniëristische landschappen en Suzanne van Rossenberg met haar combinaties van typografie en beeld, waarbij Leiden het uitgangspunt vormde. Lenferink vroeg zich af, waar de vernieuwende mannelijke kunstenaars waren gebleven.

De winnaar

Ruchama Noorda werd door Lenferink tot winnaar uitgeroepen. Niet, dat hij er zelf verstand van had, volgens zijn eigen woorden, maar gekozen door een deskundige jury. Noorda kreeg de cheque en de penning; de twee andere kunstenaars werden in de bloemetjes gezet.

Dansje

Omdat er geen lint was om door te knippen en er ook geen champagne tegen een kunstwerk kapot gegooid kon worden, bedacht Lenferink een feestelijk dansje om de Kunstroute officieel te openen. Samen met Jacobs: twee dansende heren op het podium, beiden in krijtstreeppak; een feestelijk gezicht!

Meer info Kunstroute: www.kunstrouteleiden.nl

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×