Kleurenonderzoek: het blootleggen van verflaagjes.

Gratis kleuradvies voor beeldbepalende Leidse panden

Er is maar weinig bekend over de oorspronkelijke (buiten)kleuren van de historische en beeldbepalende panden in Leiden. Stonden we er vroeger ‘gekleurder op’? De gemeente heeft een stimuleringsfonds in het leven geroepen en deze week is er een start gemaakt met de uitvoering van het kleurenonderzoek. Eigenaren van historische panden kunnen zich aanmelden voor het gratis kleurenonderzoek. Een pand hoeft niet geregistreerd te zijn als monument, maar moet wel beeldbepalend zijn en ouder dan 50 jaar. Wethouder Paul Jonas: “Ik verwacht dat de uitkomsten van het kleurenonderzoek leiden tot meer kleur in de stad. Bovendien zou het mooi zijn als de kleurstellingen van onze monumenten beter bij de oorspronkelijke bouwperiode passen. Met de Leidse historische kleurenwaaier moet dat mogelijk worden.”

Bij het onderzoek worden met behulp van een scalpel verschillende verflaagjes bloot gelegd. Zo ontstaat met kleine ‘kleurentrapjes’ een beeld van de oorspronkelijke kleuren. Soms bevinden zich wel meer dan tien lagen verf op de oorspronkelijke kleur, of zijn de verflagen al volledig verloren gegaan. Het onderzoek wordt betaald door de gemeente, die het ook uitvoert. De eigenaar krijgt het resultaat én een kleuradvies met kleurcode, na het onderzoek thuisgestuurd.

‘Monumentaal groen’

Tegenwoordig verwijdert de schilder vaak alle lagen, voordat er een nieuw kleurtje wordt aangebracht. Op die manier verdwijnt de historische informatie en wordt heel Leiden ‘monumentaal groen’. Door het aanbieden van het kleurenonderzoek verwacht de gemeente zo veel mogelijk informatie veilig te kunnen stellen en een historische kleurwaaier aan te kunnen leggen.

Aanmelden

Eigenaren kunnen zich aanmelden via het Servicepunt Bouwen en Wonen op tel. (071) 516 55 02 of via e-mail: service.bowo@leiden.nl.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×