Herdenkingsmarkering buskruitramp zit er aan te komen

In het actualiteitsrondje van de commissie Bestuur en Leefbaarheid heeft CDA-raadslid Joost Bleijie donderdagasvond nog maar eens geïnformeerd naar de stand van zaken rond een herinneringsmarkering op de plaats aan het Steenschuur waar in 1807 het kruitschip ontplofte. In de vergadering van 16 januari 2007 had hij hier al aandacht voor gevraagd maar tot op heden is er nog niets te zien. Volgens wethouder Filip Van As die de zieke burgemeester Lenferink verving wordt er nu door een kleine commissie op gestudeerd. Er wordt druk aan gewerkt. Als de markering er op 8 januari 2008 kan staan heeft Bleijie daar vrede mee.

In het kader van ‘Maak geschiedenis zichtbaar’ wilde CDA-raadslid Joost Bleijie dat de plek waar het kruitschip in 1807 ontplofte beter zichtbaar wordt gemaakt voor wandelaars. Nu is op die plek alleen een plaquette in de kademuur aangebracht die echter alleen vanaf het Van der Werffpark te zien is en dan nog moet je heel goede ogen hebben. Bleijie pleitte ervoor die plaquette uit de kademuur te halen en deze op het Steenschuur op een soort lessenaar te plaatsen met daarop de nodige uitleg in verschillende talen. Dat ging burgemeester Henri Lenferink toen iets te ver omdat ook de plaquette zelf onderdeel is van de geschiedenis. Wel zegde hij in januari van dit jaar al toe de mogelijkheden te onderzoeken om meer uitleg op die plaats te kunnen geven. Tot op heden echter zonder zichtbaar resultaat. Bij de ramp met het kruitschip kwamen 160 Leidenaars om.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×