Juul Krayer, 'Het witte muisje', pastel op papier, 1996.

'Thank you', bijna 100 schenkingen van Merkus en Cleveringa

In Museum de Lakenhal zijn vanaf 12 oktober de bijna 100 schenkingen aan het museum van de particuliere verzamelaars Frans en Greetje Merkus en Piet Cleveringa te bewonderen. De schenkingen vullen de bestaande museumcollectie perfect aan en worden dan ook in samenhang getoond. Er zijn onder anderen schilderijen, tekeningen, keramiek en beeldhouwwerken te zien van Marlene Dumas, J.C.J van der Heyden, W.C. Brouwer, Krijn Giezen, Lucebert, Rob van Koningsbruggen, Juul Krayer en Charlotte van Pallandt..

Uit de imposante verzameling van Merkus koos De Lakenhal ‘slechts’ 81 werken. Het echtpaar Merkus verzamelde zowel figuratief als abstract, veel Nederlands werk, maar ook werk van buitenlandse kunstenaars. Naast beeldende kunst ging hun voorkeur ook uit naar aardewerk en meubels uit de eerste helft van de 20ste eeuw.

Piet Cleveringa begon pas op 40-jarige leeftijd met verzamelen maar wist toch een indrukwekkende collectie van vooral Nederlandse kunst bij elkaar te brengen. In 1988 schonk hij zijn gehele collectie Nederlandse kunst aan het rijk. Hiervan kwam ook een deel bij de Lakenhal terecht, die in 1998 de tentoonstelling ‘It takes two to tango’ organiseerde. Met deze tentoonstelling toonde de Lakenhal aan hoe naadloos de collectiestukken van Cleveringa op de museumcollectie aansloten. Dit bracht Cleveringa ertoe om 13 recente aankopen aan het museum te schenken.

De tentoonstelling ‘Thank you’ loopt van 12 oktober tot en met 6 januari 2008. Meer info: www.lakenhal.nl

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×