Ji Yong-Ho, Mutant 1, gemaakt van autobanden en staal.

'Dierlijk getroffen' bijzondere expositie in LUMC

Heel toepasselijk is de expositie ‘Dierlijk getroffen’ gestart op Dierendag. In de galerie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) zijn werken te zien van verschillende kunstenaars, die elk op eigen wijze uitdrukking geven van wat hen beroert in ‘het dier’ en de relatie tot ‘de mens’. Er zijn beelden, video’s, foto’s, tekeningen en collages te zien met werk van Elena Beelaerts, Merijn Bolink, Charlotte Dumas, Ji Yong-Ho, Cristina Lucas, Barbara Polderman en Christien Rijnsdorp. In de beeldende kunst wordt het dier vaak gebruikt als metafoor voor de mens en de wereld waarin hij leeft. Zo verwijst de Koreaanse kunstenaar Ji Yong-Ho (1978) met zijn draak van oude autobanden, naar de evolutietheorie van Darwin. Zijn draken, ‘Mutanten’, zijn gemaakt van het afval, dat de mens produceert.

De Nederlandse fotograaf Charlotte Dumas (1977) laat foto’s van wolven zien, die zij maakte in omheinde parken, of opvangcentra. Ze fotografeerde de wolven van dichtbij en toont de onderhuidse agressie en ingetoomde levensdrift van deze gekooide dieren.

De Spaanse kunstenaar Cristina Lucas (1973) laat in zijn tragikomische video ‘You can walk too ‘ honden optreden als metafoor voor onderdrukte huisvrouwen.

Merijn Bolink (1967) nam twee dertiger jaren fauteuils en veranderde er één in een kameleon. De kameleon heeft zich aangepast aan zijn omgeving, maar net als in de natuur is de imitatie indrukwekkend, maar nooit perfect.

Christien Rijnsdorp (1951) nam de olifant als uitgangspunt voor haar beelden en transformeerde deze tot bijna abstract gevormde wezens van purschuim. Ze zijn weerloos en onbeholpen of proberen tegen beter weten in de top te bereiken.

Ook de dieren in het werk van Barbara Polderman (1971) , gemaakt van textiel, leer, bont en paraffine, vertonen menselijke trekken. Ze zijn kwetsbaar, agressief maar bovenal eenzaam en overgeleverd aan zichzelf.

Elena Beelaerts (1971) verandert mensen in honden. In haar ‘Zelfportret als een hond met kwispelende staart,’ laat ze de ander toe waar hij anders nooit zou komen.

Wat de kunstenaars op deze tentoonstelling bindt is dat ze allen het dier als metafoor gebruiken om iets te zeggen over de mens.

Deze bijzondere tentoonstelling is tot en met 2 december te zien in de galerie van het LUMC, dagelijks geopend van 8.00 uur tot 20.00 uur, toegang is vrij. Meer info: www.galeries.nl/lumc

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×