Mag de RijnGouwelijn nu toch door de binnenstad?

Leidse bevolking ook tegen RGL over Hooigracht

De SP heeft dit weekend een enquête over de RijnGouwelijn gehouden in alle wijken van de stad. Meer dan 80 % van de tegenstemmers bij het referendum, stemde ‘tegen de RijnGouwelijn door de binnenstad’. Dit sterkt de SP in haar mening dat Leiden niet alleen tegen het Breestraattracé is. De ChristenUnie is echter van mening dat je de uitslag van het referendum anders moet zien. ‘Je kunt niet tegen iets stemmen wat nog onbekend is. Tijdens het referendum was er nog geen alternatieve route genoemd waar je tegen kon zijn.’ De linkse Leidse coalitie stevent duidelijk af op een breuk.

De coalitiepartijen hebben afgesproken dat wethouder Steegh mag onderhandelen met de provincie over een ander tracé voor de RijnGouweLijn. Pas als de uitkomst van de onderhandelingen bekend is, bepalen de partijen hun standpunt. Het lijkt nu echter al duidelijk dat de SP uit de coalitie stapt en de ChristenUnie blijft zitten. PvdA en GroenLinks waren altijd al voor de RGL en zien een tracé over de Hooigracht/Langegracht wel zitten.

Signaal

SP-fractievoorzitter Antoine Theeuwen: ‘Een RGL door de binnenstad past niet binnen de referendumuitslag. Bij verdere onderhandelingen met de provincie moet dat voorop staan.’ Of de SP deze steekproef heeft gehouden om haar standpunt over de uitleg van het referendum te bepalen, wil hij niet zeggen. ‘We wilden dit gewoon weten. Het is de week van de democratie en dit is een krachtig signaal van de mensen uit de stad.’

Uitstel

Guido Terpstra van de ChristenUnie zegt dat zijn partij niet bij voorbaat voor of tegen de aanleg van de RGL over de Hooigracht is. ‘We willen kiezen op inhoud. Het is ongenuanceerd en dom om nu te zeggen dat het wel of niet kan, zonder dat je de voor- en nadelen weet.’ Hij ziet de onderhandelingen als een goede manier om uitstel te krijgen van de bestuursdwang van de provincie. ‘Ze zullen wel begrijpen dat als je onderhandelt, je niet in één week een nieuw plan maakt en daarover beslist. Over het Breestraattracé hebben we tenslotte ook vier jaar gedacht voor we beslisten.’ Hij kan kort zijn over de enquête van de SP: ‘Tijdens het referendum was maar één tracé bekend, dus het is onzin om nu te vragen of mensen ook tegen de Hooigracht hebben gestemd. Over iets wat nog niet in beeld is, kun je ook niet stemmen.’

Enquête

De SP ging huis-aan-huis langs in de Professoren- en Burgemeesterswijk, Leiden-Noord, Zuid-West, de Stevenshof en de Merenwijk. Daar werd gevraagd of men vond dat het referendum ging over het zogenaamde Breestraattracé, of dat het referendum ging over de RGL door heel Leiden. Van de 257 ondervraagden waren er 205 tegen de RijnGouweLijn. Van de tegenstemmers vond 82,5% dat het referendum ging over de RGL door de hele stad. Slechts 16% vond dat het referendum alleen ging over het Breestraattracé.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×