Ook Leidse vrouwen droegen 'religieuze hoofddoekjes'

In de vitrines van het Leidse Stadhuis is een tentoonstelling te zien van traditionele hoofdkapjes, die in de negentiende en twintigste eeuw in het Rijnland werden gedragen. De hoofdkapjes komen uit alle delen van het land, maar in het bijzonder uit de regio rondom Leiden. Ze zijn bijna allemaal gemaakt van kant en weerspiegelen de sociale, economische én religieuze achtergrond van de vrouwen, die deze ‘hoofddoekjes’ droegen. Er werd heel veel tijd, energie en geld gebruikt om het juiste kapje op het juiste moment te dragen

Bij stereotype Nederlandse klederdracht wordt vaak gedacht aan Volendam, Marken, Staphorst of Zeeland. Bezoekers van de tentoonstelling zullen zien, dat er in deze tijd een grote diversiteit was aan klederdracht, ook in onze Leidse regio.

De hoofdkappen zijn afkomstig uit de verzameling van het Textile Research Centre Leiden, regionale musea en privéverzamelingen.

De expositie is van 19 oktober tot en met 3 januari te zien in de vitrines bij de ingang van het stadhuis.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×