Archeologie en middeleeuwse 'pispotten'

Fase 2 van het archeologisch onderzoek op het terrein van de voormalige Aalmarktschool is in volle gang. Onder de voormalige school zijn resten gevonden van het Catharina Gasthuis uit de twaalfde eeuw. Tijdens de herfstvakantie kunnen kinderen tussen zes en elf jaar wat meer te weten komen over de opgravingen. Onder leiding van twee ervaren gidsen, waarvan een helemaal in stijl gekleed was als een middeleeuwse ‘zuster’ maakten de kids kennis met een stukje Leidse historie en met het vak van archeoloog in het algemeen. Het was koud bij de bouwput, waar ter plekke alleen vanaf de hekken naar de opgraafwerkzaamheden gekeken kon worden; de bouwputten zijn wel zo’n vijf meter diep en de grond is vervuild. Daarna ging de hele groep naar het (tijdelijke) archeologisch centrum aan de Langebrug. De begeleiders kregen hun eigen rondleiding en de kids volgden een interessante workshop en mochten zelf wat scherven en botten opgraven. Ook waren er diverse opgegraven voorwerpen van het Catharina Gasthuis te bewonderen, zoals oude ‘pispotten’, waar de kinderen nieuwsgierig aan snuffelden. Meer info: www.aalmarkt.nl.

Foto’s: Jacqueline Borg

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×