Goekoop is het Leids nog steeds niet verleerd

5

Hoewel al weer een flink aantal jaren weg uit het Leidse is oud-burgemeester Cees Goekoop het typisch Leidse dialect nog lang niet verleerd. Dat bleek vanavond maar weer eens bij de presentatie in boekhandel Selexyx Kooyker aan de Breestraat van het Leids Woordenboek van auteur en Leidenkenner Hans Heestermans. Goekoop: “Je zult de r maar niet uit kunnen spreken en aan de Purperforel in de Leidse Merenwijk wonen, dan ben je mooi in de aap gelogeerd. Jammer voor u dat mijn naam geen r bevat maar misschien biedt mijn tweede doopnaam u meer uitdaging, want die is namelijk Hieronymus en daar moet de gemiddelde Leienaar toch geen moeite mee hebben.

Goekoop: “Dit woordenboek komt voor mij 26 jaar te laat want het zou verplichte kost moeten zijn voor nieuwe burgemeesters, zeker als ze bij referendum worden gekozen. Referendum, ook al weer zo’n woord waar een Leienaar niet alleen zijn tong over breekt, maar ook de rest. Wat ik niet in dit Leids Woordenboek terugvindt is het woord Peurbakkentocht. Ik sta er voor in dat ik dat woord ooit bedacht heb. Want een Leienaar kun je het niet aandoen te spreken over een pieremegocheltocht. Kan dat misschien nog een plaatsje krijgen in de tweede druk, mijnheer Heestermans. ”

Niet alleen biedt het Leids Woordenboek een keur van echt Leids woorden maar het bevat ook een grammatica van het Leids en typisch Leidse uitdrukkingen. Wist u bijvoorbeeld wat de volgende uitdrukking betekent: ‘Het valt niet mee als de Pieterskerk door de Choorsteeg mot.’ Het schijnt typisch Leids te zijn voor een zware bevalling. Goekoop grapte ook nog over het woord bledder dat niet alleen uit het Engels leren voetbal betekent, maar ook een kale kop of een grote vrouwenborst kan inhouden. “Nou weet ik nog niet wat er door mijn ramen komt zeilen. Een bal of een grote vrouwenborst.”

Het Leids Woordenboek vormt een logisch vervolg op Leidens Mooiste Woord van Hans Heestermans, dat eerder al het licht zag. Het boek is voor 19,95 euro te koop.

Delen

5 reacties

 1. Ton de Bruijn op

  “Purperforel” …hij is mooi…bijna net zo mooi als “referendumverkrachting” waar wij ook geen moeite mee hebben in Leiden.

 2. Margreet Stol op

  En wat te denken waarom RembrandT met een extra T aan het eind wordt geschreven.
  Opdat er vooral nadruk op deze laatste letter wordt gelegd…

 3. Emile van Aelst op

  Cees was in zijn toespraak weer als vanouds. Het boek is echt leuk, zit er al de halve avond in te bladeren en kom dingen tegen die ik als rasleidenaar ook nog niet wist. Morgenavond bij mij ook een verslag over dit geweldige boek.

   

 4. Wat hebben wij toch een schitterende burgervader gehad aan Mr. Goedkoop , Toen Cees burgemeester was in leiden , was de goudeneeuw even terug , Ik wens hem nog vele jaren van gezondheid en geluk…….Afz:Herman-1

Over de auteur

Je bent nu offline