Raad stelt veel schriftelijke vragen

4

Burgemeester Lenferink vindt dat de leden van de Leidse gemeenteraad relatief snel naar het middel van het stellen van schriftelijke vragen aan het College van B & W grijpen. In de B & W-vergadering van gisteren moest het College zich over zes setjes schriftelijke vragen buigen en daar een antwoord op geven en de beantwoording gezamelijk vaststellen. Lenferink: “De meeste vragen zouden net zo goed in een commissievergadering gesteld kunnen worden. Beantwoording van schriftelijke vragen legt een relatief groot beslag op het ambtelijk apparaat, maar het hoort natuurlijk wel bij het politiek bedrijf. Het zou goed zijn als wij deze werkwijze met de raad eens nader tegen het licht houden. ”

Aanleiding tot het stellen van vragen over de schriftelijke vragen vormt de uitkomst van een onderzoek naar de werkwijze in dezen in de Tweede Kamer. Sinds het aantreden van de Partij voor de Dieren zijn in de periode van februari 2007 tot nu maar liefst 62 schriftelijke vragen door deze partij gesteld. Dat is overigens hun goed recht. Beantwoording van schriftelijke vragen kost gemiddeld 2000 euro. In Leiden ligt dat bedrag dan weliswaar niet zo hoog maar een flinke aanslag in de ambtelijke capaciteit betekent het volgens burgemeester Lenferink wel. Lenferink: “Door schriftelijke vragen te stellen krijg je als vragensteller veel meer publiciteit en kun je je statement beter maken. Soms is het stellen van de schriftelijke vragen voor de indienende partij dan ook belangrijker dan het antwoord. ”

Delen

4 reacties

 1. Tim van Houten op

  Toch merkwaardig dat dit dan wel een groot beslag legt op het ambtelijk apparaat. Immers als het zo eenvoudig is om te beantwoorden, het had ook in de commissie gevraagd kunnen worden zegt Lenferink, waarom is het op papier dan ineens zoveel meer werk.
  Overigens lijkt het me niet dat (zoals er staat), B en W in de vergadering zich over de vragen buigen en er een antwoord op geven. Zie je het voor je??

 2. De gemeente Leiden heeft iets van 1700 (!!!) ambtenaren in dienst. Dat getal stond in ieder geval laatst nog in een van de plaatselijke suffertjes. Dat lijkt mij meeeer dan genoeg om de lopende zaken af te kunnen handelen.
  Of zou het toch meer iets zijn dat de soosjaal-democraten nu ze zich aangevallen voelen maar wat graag af zouden willen van alle instrumenten waarmee zij zelf eerst de nodige macht verzameld hebben? (zie bijvoorbeeld ook het pleidooi van dhr. Witteman voor de afschaffing van de inspraak) Zoiets zou wel helemaal in de normale lijn van verwachting mbt. het ingebouwde despotisme van het soosjalisme liggen.

 3. Aad vander Luit op

  Het is wel grappig wat onze zeer gewaardeerde en veel geplaagde burgervader voorstelt! In de commisies vragen de wethouders met regelmaat of ze de gestelde vragen schriftelijk mogen beantwoorden! Ze moeten het eerst terugkoppelen naar de behandelend ambtenaar! Ja het project ‘anders werken’ gaat zijn praktische vruchten afwerpen of ……is het nu nog onduidelijker?  

Over de auteur

Je bent nu offline