Aankoop belastingkantoor hamerstuk

De gemeenteraad gaat akkoord met de aankoop van het belastingkantoor aan het Stationsplein. Wethouder Marc Witteman nam donderdag in de commissievergadering Werk en Financiën de laatste twijfels weg. In het gebouw wordt onder andere de Dienst Sociale Zaken en het UWV gevestigd. Over 10 jaar start dan de herontwikkeling van het gebied, met onder andere een parkeergarage. Het college onderzoekt de komende tijd of de huidige parkeervoorziening bij de Morspoort alvast kan worden uitgebreid. Het overweegt om het naastliggende gebouw van de Marechaussee te kopen. Hoeveel parkeerplaatsen dit oplevert kon de wethouder donderdag niet zeggen.

Het slopen van het voormalig belastingkantoor is nu nog te duur. De huuropbrengsten dekken vanaf 2009 de kapitaallasten van de aankoop. Witteman ziet in de signalen van diverse projectontwikkelaars de bevestiging dat de gemeente een goede zet heeft gedaan. “Hiermee maken we het onmogelijk voor marktpartijen om een belang te verwerven in dit gebied. Ik weet precies wie er op de stoep hadden gestaan bij Domeinen als wij ‘Nee’ hadden gezegd.” Domeinen is de rijksgebouwenbeheerder. Alvorens zij onroerend goed verkopen, hebben gemeentes altijd eerste keus. Leiden heeft hier in dit geval gebruik van gemaakt, hetgeen de goedkeuring van de raad kreeg donderdag. Leefbaar Leiden voorman Daan Sloos kon het, als enige, allemaal maar weinig bekoren. Hij vindt de aankoop onnodig en beschuldigde de wethouder bovendien van een uitverkoop van gemeentelijke panden “voor een habbekrats”. Volgens Witteman is de gemeente op het moment juist uiterst succesvol met de verkoop van haar onroerend goed.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×