Politie 'jat' idee voor opsporing gestolen fietsen

De Politie Hollands-Midden is aan de haal gegaan met een opsporingsmethode van hun collega’s uit Groningen om fietsendieven effectiever op te kunnen sporen. De afgelopen periode wist de politie voor het eerst in lange tijd tientallen dure fietsen weer bij de rechtmatige eigenaar terug te bezorgen. “Een opsporingsmethode die we hebben overgenomen van onze collega’s uit Groningen,” bekende uitvoerend teamchef Frans Mesker van het stadsdeel Midden gisteren tijdens een presentatie van het Jaarplan 2008 van de politie. Waar die methode precies uit bestaat wilde hij niet kwijt om het de fietsendieven niet al te makkelijk te maken. De politie Groningen doet er niet geheimzinnig over. In het personeelsblad doen de Groningse dienders uit de doeken hoe ze in een jaar tijd maar liefst 500 gestolen fietsen bij de rechtmatige eigenaren terug wisten te bezorgen. En dat op een totaal van 800 aangiftes.

De Groningse Jeugdagent Siard Heidanus kan zich goed verplaatsen in de vaak jonge daders: “Een jongen op een dure damesfiets? Interessant! Ik zou als tiener niet zo’n model kopen.” Zijn belangrijkste tip aan collega’s bij andere politiekorpsen: “Ga bij een fietsenmaker op bezoek voor nuttige tips. Waar zitten de framenummers bij Giant? Een Gazelle heeft standaard een Axa SL 9-slot. Een ander slot op een Gazelle is verdacht.” Ook zou de politie veel vaker moeten controleren of een fiets in het HKS staat. In dit HerKenningsSysteem staan alle als gestolen aangegeven fietsen.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×