Miereneter van Messel. Foto: Wolfgang Fuhrmannek.

Mooiste Unesco fossielen in nieuwe tentoonstelling Naturalis

Het nationaal natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden presenteert binnenkort de tentoonstelling ‘Verdwenen tropen van Europa’. Naturalis is het eerste museum dat deze topstukken in bruikleen krijgt en bovendien is het een primeur, dat de bijzondere fossielen van zo’n 47 miljoen jaar oud, in Nederland te zien zijn. De 125 fossielen verkeren in sublieme staat en schetsen een bijzonder tijdsbeeld. De vindplaats van de fossielen is een groeve in het Duitse plaatsje Messel, waar 47 miljoen jaar geleden een tropisch klimaat heerste. De Unesco heeft de unieke vindplaats in 1995 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst. De tentoonstelling is reizend en eigendom van het Hessisches Landesmuseum Darmstadt.

De tentoonstelling laat de bezoekers kennis maken met dieren en planten, die nu niet meer voorkomen. Zoals het oerpaardje, de reuzenmier en de langvinger, die op de huidige lemur lijkt. Daarnaast zijn er vissen, krokodillen, vleermuizen, miereneters, tapirs, otters, vogels, schildpadden, kikkers en insecten te zien.

Info Naturalis: “Lang geleden was de ‘Messelgroeve’ een vulkaan. Een uitbarsting resulteerde in een krater van 300 meter diepte en met een diameter van een kilometer. Later ontstond een kratermeer. Dat bleek een vruchtbare leefplek bleek voor veel dieren en planten. Doordat het meer klein maar diep was, bracht de wind alleen de bovenste twintig meter water in beweging. Daaronder stond het water stil en werd zuurstof niet ververst. Dit zorgde ervoor dat dode dieren die naar de bodem zakten niet vergingen, maar onder een laag modder terechtkwamen waarin algen- en plantenresten zaten. Die laag vormde zich later om tot oliehoudende kleisteen, waarin de dieren tot in het kleinste detail bewaard zijn gebleven. Sinds 1875 is de Messelgroeve gebruikt voor het afgraven van bruinkool. Vanaf het begin werden geregeld fossielen gevonden, maar het duurde nog tot 1971 voordat de mijnbouw werd stopgezet.”

Ook voor de kids worden er interessante workshops georganiseerd. Met een mijnwerkershelm op het hoofd en een opdrachtkaart in de hand kunnen ze een ontdekkingsreis door de oertijd maken.

De tentoonstelling wordt gehouden van 30 november tot en met 4 mei 2008. Meer info: www.naturalis.nl

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×