RGL Hooigracht geen gevolgen voor Aalmarktplan

4

Projectontwikkelaar MAB, deze zomer gestart met het Aalmarktproject, verwacht geen gevolgen van de RGL via de Hooigracht in plaats van de Breestraat voor hun project. De afgelopen weken waarschuwden ondernemersvereniging BV Leiden en het Centrummanagement dat een sneltram door de Hooigracht “een kanteling van koopstromen” veroorzaakt. Dat kan volgens de ondernemers niet zonder gevolgen blijven voor het Aalmarktgebied. MAB sloot een overeenkomst met de gemeente Leiden voor de herontwikkeling van dat deel van de binnenstad. Zij blijken de zorg van de ondernemers niet te delen.

Een woordvoerder van MAB, onderdeel van Rabobank, laat weten dat het de ontwikkelingen in Leiden weliswaar op de voet volgt, maar zich geen zorgen maakt over het opschuiven van een tramverbinding naar de oostelijke binnenstad. “Projectontwikkeling is een zaak van lange adem, wij hebben voortdurend te maken met veranderende omstandigheden. Het is aan ons om rendabel vastgoed te ontwikkelen.” Bereikbaarheid van de gehele binnenstad is wel een belangrijke voorwaarde, erkent MAB. Maar dat kan in hun ogen ook met een tramlijn die niet direct voor de deur stopt. Volgens de ontwikkelaar zijn er in de overeenkomst met de gemeente geen afspraken opgenomen over een RGL door de Breestraat. Dat wordt door een woordvoerder van de gemeente bevestigd:”Er zijn geen directe gevolgen voor het Aalmarktplan. Zolang het gebied maar een goede OV verbinding houdt.”

Delen
Zirkzee slaapadviesdagen

4 reacties

 1. Dan heeft voormalig wethouder Ron Hillebrand gemeenteraad en stad over dit dossier minstens twee keer gigantisch belogen. De eerste keer wisten we al. Toen beweerde hij dat MAB uit het Aalmarktproject zou stappen als er geen grote parkeergarage voor bezoekers gerealiseerd zou worden. Die garage komt er niet, maar MAB bleef. Daarna beweerde Hillebrand dat een RGL-halte van essentieel belang was, want anders zou MAB er geen brood meer in zien. Nu blijkt dus dat ook dit onzin was; grote leugen nr. 2 dus.
  Al rent Hillebrand nog ze snel, zijn leugens achterhalen hem wel…

  Overigens denk ik, met het Centrummanagement (tja…), dat een trein over de Hooigracht en Pelikaanstraat wel degelijk een verschuiving van het winkelzwaartepunt zou kunnen veroorzaken. In dit geval een gunstige, want het uiteinde van de Haarlemmerstraat kan wel een oppepper gebruiken.

 2. MAB projectontwikkelaar, onderdeel van de RABO,denkt aan zijn eigen hachje. Kijk,  de RABO heeft klanten en met dit klantengeld is de mogelijkheid dit project uit te voeren, zonder  RABO klanten heeft de MAB  niets- nada

 3. Met mijn beide voorgangers kan ik meegaan. Maar ik denk dat er voor de Breestraat wel gevolgen zullen zijn als daar de RGL komt. Want dan valt het regionale busnet, waarmee nu mensen zonder overstappen naar de Breestraat kunnen komen, weg. Bovendien wordt het fietsers veel moeilijker gemaakt. Centrummanagement, weten jullie nog dat dat “Koopstromenonderzoek” uit 2000 noemde dat een groot deel van de winkelklanten met de fiets kwam?

  En weliswaar is die grote Boommarktgarage er uit, maar MAB en wethouder Hillebrand hadden allang verder gedacht: de Morspoortgarage kwam in beeld…..

  De optelsom RGL door de binnenstad + parkeergarage(s) + ineenstorting van het regionale busnet + belemmering van de NS-verbinding Leiden-Utrecht + belemmering van de hoofdfietsroute Breestraat zal beslist negatief uitvallen voor Openbaar Vervoer in totaal, Fiets en Totale Luchtkwaliteit….. 

 4. Het is een bekende zaak dat in Leiden de gemente raad uit een stel ja knikkers bestaat, een ongelofelijke bende politieke nitwits, en de Leidse bevolking een morbide eenheid klunzen is. Die laten zich alles aanleunen wat de politiek uitdenkt om maar op de één of andere manier in het nieuws te komen. Het is niet te begrijpen dat de klucht van de trein door de binnenstad er door een stel omhoog gevallen figuren probleemloos er door gedrukt kan worden. Die lui hebben totaal geen verstand van enig onderwerp wat hierin meespeelt. Als “ik” maar in het nieuws kom!

  Leiden van harte gefeliciteerd met Uw gemeenteraadsel en een zeer gelukkig 2008.

Over de auteur

Je bent nu offline