Centrummanager Gijs Holla en wethouder Fleur Spijker mogen eindelijk bekend maken dat het inderdaad Zara is die dit najaar de deuren opent aan de Haarlemmerstraat. (Foto: Monique Shaw).

Zara opent dit najaar aan Haarlemmerstraat

Komende herfst opent Zara een vestiging in Leiden. De in totaal negen panden die gezamenlijk het ‘Haarlemmerstraatblok’ binnen het Aalmarktproject vormen, zijn de afgelopen jaren gesloopt en vervangen door nieuwbouw voor de van oorsprong Spaanse modeketen. In 2017 verkocht de gemeente zes panden aan de Stille Rijn aan DELA Vastgoed die de panden aankocht voor moederbedrijf Inditex van formules als Zara, Bershka en  Pull & Bear. Aan de Haarlemmerstraat werden nog eens drie panden van particuliere eigenaren overgenomen.

Chris de Waard in gesprek met centrummanager Gijs Holla over de komst van Zara naar de Leidse binnenstad.

De gemeente wilde nooit bevestigen dat de panden werden verbouwd voor Zara, maar dat het om een vestiging van dit bedrijf ging, was al jaren een publiek geheim. Vandaag maakten wethouder Fleur Spijker en centrummanager Gijs Holla gezamenlijk bekend wat iedereen al wist. Zara komt inderdaad naar Leiden. Dit najaar opent het bedrijf een flinke winkel van duizenden vierkante meters, verspreid over meerdere etages, waaronder een nieuw aangelegde kelder onder de nieuwbouw.

De gemeente Leiden zette al in 2011 in op de realisatie van enkele grote winkelruimtes in het Aalmarktgebied, omdat Leiden die vrijwel niet had. Daardoor lukte het lange tijd niet om grote ketens te verleiden om een vestiging in de Sleutelstad te openen. Door de bouw van enkele grote winkelpanden, lukte dat de afgelopen jaren wel. Zo kwam Sting naar de Breestraat en opende H&M een grote winkel in de Catharinasteeg.

Zara was al sinds 2015 de beoogde huurder van de enorme winkelruimte aan de Haarlemmerstraat die in de plaats is gekomen van een hele serie kleine pandjes. De financiële maakte de komst enige tijd onzeker. Ook wilde Zara eigenlijk meer ruimte dan de toen ingetekende 2.000 vierkante meter winkeloppervlak. Door de toevoeging van een kelder onder de nieuwbouw, kwamen die extra meters er later alsnog.

Economie Leiden Aalmarktproject


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×