Arts LUMC hoopt diabetes 1 te genezen

De associate professor of medicine en immunoloog Bart Roep, die verbonden is aan het LUMC heeft een prestigieuze VICI-subsidie van 1,2 miljoen euro in de wacht gesleept.Deze subsidie moet dr. Roep, die ook diabetesondezoeker is, besteden aan de voortzetting en vernieuwing van zijn onderzoek.De immunoloog verdiept zich al tijden in type 1 diabetes. Dit is de variant die niet door leefstijl, maar door een vergissing van het afweersysteem ontstaat. In zijn onderzoek wil hij zich richten op de genezing van deze aandoening.

Bij type 1 diabetes vernietigt het afweersysteem de insuline-producerende cellen in de eilandjes van Langerhans. Roep heeft goede hoop dat hij het afweersysteem in bepaalde gevallen zo kan bewerken, dat de balans hersteld wordt en de patiënt weer zelf insuline gaat produceren. In andere gevallen denkt de odnerzoeker zelfs aan transplantatie van de eilandjes van Langerhans.Het LUMC is een goede onderzoeksomgeving aldus Roep. Het ziekenhuis heeft al de nodige ervaring met diabetesonderzoek. Bovendien vertelt hij: ”We beschikken over een grote diabetespoli waar we patiënten kunnen vinden die aan dit onderzoek willen deelnemen.”

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×