Bedrijventerrein De Waard niet opofferen voor woningen

Zelfs als de Raad van State besluit dat er geen bezwaren zijn om de Oostvlietpolder tot bedrijventerrein te transformeren, blijft industrieterrein De Waard in gebruik. Dat is de mening van wethouder Economische Zaken Marc Witteman die zich daarin gesteund zag door zijn eigen partij. Niet alle partijen in de raad delen zijn mening, zo bleek in het debat met de raadscommissie Werk en Financien dinsdagavond. De VVD ziet wel iets in het verplaatsen van de Milieustraat om vervolgens op die plek woningen te bouwen. GroenLinks, de SP en de ChristenUnie vroegen zich af wat er overgebleven is van het plan om, als de Oostvlietpolder bedrijventerrein wordt, de bedrijven van De Waard te verplaatsen.

Leiden heeft de afgelopen jaren alleen maar bedrijventerrein ingeleverd. Het leidde er toe dat jaarlijks meer bedrijven de stad verlaten dan zich hier vestigen. Witteman wil met de nieuwe beleidskaders voor bedrijventerreinen vastleggen dat “we stoppen met datgene wat we hebben, minder te maken”. De bestaande bedrijventerreinen moet stuk voor stuk een opknapbeurt krijgen, de ruimte moet slimmer worden benut om de capaciteit te verhogen. Buiten de discussie over de toekomst van De Waard konden de partijen in de raad alle waardering opbrengen voor de beleidskaders. Als de raad de notitie in de komende raadsvergadering goedkeurt, wordt er per bedrijventerrein in de stad een actieplan opgesteld.

Voor de wethouder in kwestie was het even schakelen. Kort voor de jaarwisseling was woningbouw nog zijn hoogste prioriteit. Uitgerekend in de discussie over De Waard werd hem om een uitspraak gevraagd over de keuze voor woningbouw of bedrijven op die locatie. Het kostte Witteman geen enkele moeite om de belangen van de bedrijven dit keer veilig te stellen. Het typeert de lenigheid die bestuurders vaak aan de dag moeten leggen in hun functie.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×