Reconstructie van het pand aan de Breestraat 95.

Bijzondere vondst historische schermgevel Breestraat

Onlangs is bij bouwhistorisch onderzoek aan een pand in de Breestraat 95, een zeer bijzondere vondst gedaan. Het pand blijkt ruim 600 jaar oud te zijn. Houtmonsters van de kapconstructie konden gedateerd worden tussen 1405 en 1411. Vrijwel de gehele, authentieke kapconstructie is bij het onderzoek aangetroffen. Op basis van een tekening uit de zestiende eeuw was het mogelijk de oorspronkelijke voorgevel te reconstrueren. De huidige voorgevel is ongeveer 150 jaar oud.

Het onderzoek is uitgevoerd door gemeentelijk bouwhistoricus Edwin Orsel. Het pand blijkt een schermgevel te hebben gehad, die hoger opgetrokken was dan het pand zelf. De hoogte van deze gevel, waardoor het gebouw meer verdiepingen leek te hebben, was bedoeld om te imponeren. Het toepassen van hoektorentjes versterkte dit.

Door de zeldzame combinatie van bouwhistorische gegevens met de oude tekening is er meer bekend geworden over de verdwenen architectuur in Leiden.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×