Acht koopzondagen buiten centrum vastgesteld

Het college maakte dinsdag de acht koopzondagen bekend waarop winkels buiten het stadscentrum vanaf 1 mei 2008 open mogen zijn. Aanleiding is een uitspraak van het college van beroep voor het bedrijfsleven in de zaak tussen Albert Heijn Kooilaan en de gemeente Leiden. Daarin wordt aangegeven dat het mogelijk is om maximaal 12 zon- en feestdagen op jaarbasis aan te wijzen, mits de exacte data worden vastgesteld. In het collegeakkoord spraken PvdA, VVD, CDA en GroenLinks in december af de koopzondagen buiten het centrum te beperken tot twaalf. 

Daarmee borduren zij voort op de lijn die hun voorgangers al hadden ingezet. Coalitiepartij VVD maakte daar destijds fel bezwaar tegen en voerde vergeefs campagne voor een referendum over dit onderwerp. Gezien de samenwerking met het CDA in het nieuwe stadsbestuur, is hierover een compromis gesloten. Het CDA is geen voorstander van verruiming van openingstijden naar de zondag.

De bedrijfsleider van Albert Heijn Kooilaan is verrast over het besluit maar wil pas over twee weken officieel reageren. Zij geeft aan nog in gesprek te zijn met de gemeente. Het is nog de enige winkel die blijft strijden tegen het besluit om koopzondagen buiten het centrum te beperken. De sluiting zou klanten naar supermarkten in het centrum trekken, die wél open kunnen zijn op zondag.

De aanwijzing ligt tot 7 april 2008 ter inspraak.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×