Expositie Schatten uit het archief van het Bonaventura

Vanaf volgende week vrijdag kunnen belangstellenden duiken in de geschiedenis van het Bonaventuracollege. De school die in de jaren twintig van de vorige eeuw zijn deuren opende, zet namelijk een kleine expositie op voor het publiek. In 1927 opende de Rooms Katholieke Hogere Burgerschool voor Jongens “Sint Bonaventura” zijn deuren in de voormalige Zeevaartschool aan het Galgewater. Na 6 jaar verhuisde de school in verband met ruimtegebrek naar de Mariënpoelstraat. Toen het Bona in de jaren vijftig uitbreidde met een Gymnasiumafdeling, werd de school een Lyceum. In die tijd startte ook de samenwerking met het Agnescollege, een meisjesschool. In de jaren zestig viel de scheidslijn voor jongens en meisjes weg en kregen zij gemengd les.

Het Bona, dat van 1971 tot 1978 de naam Bonaventura-Kijckenborg droeg, groeide uit tot een Scholengemeenschap voor Gymnasium, Atheneum en Havo en werd in de jaren 70 uitgebreid met een Mavo. In 1993 vond er een grote onderwijsfusie plaats tussen het Agnescollege, het Bonaventuracollege, Scholengemeenschap De Leidse en de Johannes XXIII Mavo in de gemeente Alkemade. Hierbij ontstond het Bonaventuracollege, R.K. Scholengemeenschap voor Gymnasium, Atheneum, Havo en VMBO. De expositie bevat allerlei foto’s, oude schoolboeken, programma’s van toneelvoorstellingen, schoolkranten, boekenlijsten, roosters, bouwtekeningen en een ordereglement, en is uitgestald in de vitrines van het Regionaal Archief Leiden aan Boisotkade 2A.De expositie is te bezichtigen van vrijdag 28 maart tot en met woensdag 21 mei. Een aantal stukken is daarna in te zien in de studiezaal. Op www.leidenarchief.nl is meer informatie te vinden.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×