Geen levende schilderijen dit jaar tijdens de verjaardag van Rembrandt. (foto: Rembrandt Cultuurfestival)

Wethouder verliest regie, toch geen Rembrandtdagen

De verjaardag van Rembrandt gaat in 2008 geruisloos voorbij. Binnen 24 uur nadat de stichting Pedrafes en wethouder Jan-Jaap de Haan (CDA) de plannen bekend maakten voor de Rembrandtdagen, is het evenement alweer gestrand. Directe aanleiding is de beslissing van raadsleden van de commissie Onderwijs en Samenleving gisteravond om het goedkeuringsbesluit voor de subsidie door te schuiven naar 15 april. Dat is voor de organisatoren Stephan van den Berg en Aad van der Luit van Pedrafes te laat. Wethouder De Haan was op het moment dat de commissie dat besloot niet aanwezig. Hij verkoos het bezoek van minister Plasterk aan Augustinus boven de raadsvergadering en schoof later aan.

Zes weken geleden begon Pedrafes aan de voorbereidingen voor de Rembrandtdagen. Door een communicatiestoornis binnen de ambtelijke organisatie moesten Van der Luit en Van den Berg twee tot drie weken wachten tot hun plannen werden opgepakt. Aanvankelijk wilden zij vorige week donderdag of vrijdag de plannen bekend maken. De Haan verschoof dat naar de wekelijkse persbriefing van afgelopen dinsdag, vlak vóór de raadsvergadering.

De wethouder wist dat Pedrafes niet langer kon wachten. Zij hadden opties uitstaan bij participanten voor het evenement die niet langer konden worden opgeschort zonder financiële consequenties. Het feit dat er haast was geboden communiceerde De Haan dinsdagmiddag ook naar de commissieleden. Het belettte de commissie niet om, overigens op initiatief van coalitiepartij VVD, het besluit door te schuiven naar 15 april. De Haan was op dat moment niet aanwezig om één en ander toe te lichten, evenmin had hij dit uitbesteed aan één van zijn collega wethouders. Burgemeester Lenferink had de commissieleden vooraf wel de suggestie gedaan om vooruitlopend op de behandeling alvast goedkeuring te verlenen. De commissie sloeg deze in de wind.

Nadat Van der Luit en Van den Berg woensdagmorgen de wethouder informeerden dat zij geen kans zien de organisatie door te zetten, zegde hij hen toe een laatste poging te wagen. Hij benaderde de cultuurwoordvoerders in de loop van de middag maar moest constateren dat Pedrafes inmiddels een persbericht had uitgestuurd. Volgens Van den Berg is er geen weg meer terug: “Het gaat om onze geloofwaardigheid. Uiteindelijk probeerden we dit te doen voor de stad, je moet niet het gevoel krijgen dat we de enigen zijn die dit willen.”

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×