De Leidse Hout vijver met muziektent "De Waterlelie", in 1996 geplaatst als opvolger van de in de hongerwinter van 1944 gesloopte originele versie. (foto: Universiteit Leiden) 

Leidse Hout wordt gemeentelijk monument

Het wandelpark de Leidse Hout is door het stadsbestuur aangewezen als monument. Het besluit heeft geen betrekking op het deel ten noorden van de Groene Maredijk en het sportpark, bestaande uit vier tennisbanen en een atletiekbaan. “Door de aanwijzing geeft het college het signaal af dat we op een bijzondere manier met dit gebied willen omgaan”, aldus burgemeester Lenferink in een toelichting.

De stichting Leidse Hout monumentwaardig en de Vrienden van de Leidse Hout hadden een verzoek ingediend voor de monumentenstatus, inclusief het sportpark. Het feit dat deze niet is opgenomen in de aanwijzing betekent niet dat de functie onder druk staat, aldus verantwoordelijk wethouder Jan-Jaap de Haan.

“We hebben geen enkele intentie om de sportfunctie daar weg te halen. Dit wordt echter geregeld in het bestemmingsplan.” Net als veel andere bestemmingsplannen is het huidige gedateerd en staat op de rol om te worden aangepast. De Haan verwacht geen wijzigingen op dit vlak:”Die sportbestemming blijft ook in het nieuwe bestemmingsplan van kracht.” 

Na de aanwijzing tot gemeentelijk monument verandert er volgens het college niets in het beheer en gebruik van de groenvoorziening. De bescherming betreft vooral de hoofdstructuur en het karakter van het park.

Landschapsarchitect Van Nes ontwierp midden jaren twintig van de vorige eeuw het park, dat vervolgens werd aangelegd in het kader van de werkverschaffing in die crisisjaren. Later volgden uitbreidingen als het theehuis en het sportpark.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×