Zoektocht door de leefwereld van de geisha 'Kyoto Dolls'

In het vroege verleden kwam de westerse wereld voor het eerst in aanraking met het fenomeen ‘geisha’ door houtsnedenkunstenaars als Utamaro en Hiroshige. Maar de achtergronden en de wereld van deze mysterieuze gezelschapsdames zijn tot op heden nog steeds ontoegankelijk. In films en boeken wordt bovendien vaak een verkeerd beeld geschetst. Fotograaf Paul van Riel zwierf door de zorgvuldig geconserveerde wijken van de oude binnenstad van Kyoto, op zoek naar de leefwereld van de werkelijke geisha’s en maiko’s (geisha’s in opleiding). Zijn foto’s, onder de titel ‘Kyoto Dolls’ laten de subtiele verschillen zien tussen deze jonge, geëngageerde vrouwen en hun tijdelijke modieuze ‘zusters’.

Het is in Japan voor jonge vrouwen momenteel erg populair, om zich als geisha te gedragen, zij het tijdelijk en in gehuurde kimono’s. De argeloze toerist wordt hierdoor constant op het verkeerde been gezet.

Van Riel verkent al tientallen jaren diverse aspecten van de Japanse cultuur en presenteert zijn impressies in boekvorm of als tentoonstelling in binnen- en buitenland.

De tentoonstelling in het Sieboldhuis loopt tot en met 22 juni. Meer info: www.sieboldhuis.org

SieboldHuis, Rapenburg 19, Leiden.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×