Zonneveldstraat krijgt monument Joodse slachtoffers

Het pleintje voor het voormalig politiebureau in de Zonneveldstraat wordt decor voor een monument ter nagedachtenis aan Joodse Leidenaars die in de Tweede Wereldoorlog werden gedeporteerd en vermoord. Dat is de aanbeveling van een comité dat op verzoek van de gemeente heeft gekeken naar een geschikte plek. Het college stelt de raad voor om 15.000 euro beschikbaar te stellen voor de realisatie.

Het bureau achter het Kamerlingh Onnes laboratorium was destijds zenuwcentrum van de razzia’s, waarbij tussen januari 1942 en maart 1943 honderden joden zijn opgepakt. Via doorgangskamp Westerbork belandden zij vrijwel allen in de Duitse vernietigingskampen. Het comité ziet in het monument een mogelijkheid om “stil te staan bij deze, voor velen nog of weer onbekende zwarte bladzijde van de Leidse geschiedenis”. Het kan bijvoorbeeld dienen als element in een educatief project voor basisscholen over radicalisering en discriminatie.

De stad heeft al meerdere gedenkplekken aan de Tweede Wereldoorlog. Bij Molen de Valk staat het bevrijdingsmonument waar jaarlijks kransen worden gelegd. Daarnaast zijn er monumenten bij onder andere begraafplaats Rhijnhof, het Bonaventura college en in de Alexanderstraat. Voor de joodse gemeenschap was die plek er nog niet.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×