Leefbaar Leiden bezorgd over komst Bulgaren en Roemenen

Naar aanleiding van een televisieprogramma waarin onderzoeksinstituut Nicis waarschuwde voor de komst van Roemeense en Bulgaarse werknemers naar Nederland, heeft Leefbaar Leiden een aantal schriftelijke vragen voorgelegd aan het college. Nicis meldde dat een groot aantal Roemeense en Bulgaarse mensen zich met name in de grote Nederlandse steden zal vestigen, opzoek naar werk. Daarbij waarschuwde het onderzoeksinstituut er voor dat deze Oost-Europeanen in tegenstelling tot veel Polen, niet snel naar hun vaderland zullen terugkeren, aldus de partij. Leefbaar Leiden maakt zich nu zorgen over het feit dat de Roemenen en Bulgaren in Leiden woningen zullen gaan claimen, hoewel er al een tekort is aan voldoende woonruimte. Bovendien vreest de partij voor problemen in de openbare orde, in verband met het cultuurverschil. Zo waarschuwde Nicis voor overmatig alcoholgebruik.

Namens zijn partij vraagt Daan Sloos of burgemeester en wethouders op de hoogte zijn van de verwachte komst van de Roemenen en bulgaren, en hoeveel van deze Europeanen zij in de Sleutelstad verwachten. Verder vraagt hij of het college zich er van bewust is, dat deze werknemers zich langdurig in de stad zullen gaan vestigen. Daarnaast is Sloos benieuwd of het college de mening van Leefbaar Leiden deelt, dat de Roemenen en Bulgaren aanspraak zullen gaan maken op de Leidse woningen, waardoor de wachttijden voor de Leidse woningzoekers langer zullen worden. Ook vreest hij voor de komst van huisjesmelkers en het verblijf van veel Oost-Europeanen bij elkaar op één kamer. Sloos vraagt dan ook wat het college zal ondernemen om dit te voorkomen. Tenslotte vraagt de partijvoorzitter of het college zich bewust is van het cultuurverschil en de waarschuwingen voor overmatig drankgebruik. Hij wil weten, of de politie en Leidse bevolking voorbereid zijn op de komst van deze Oost-Europeanen voor lange tijd.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×