Menukaart vrijgezellendiner P.F.Hubrecht 1906.

'Kostelijke stukken', mini-expositie Regionaal Archief

In het Regionaal Archief Leiden (RAL) op de Boisotkade is de mini-expositie ‘Kostelijke stukken’ te zien, een keuze uit bijzondere menukaarten. Menukaarten blijken een vrij onderbelicht archiefbestanddeel zijn. Dat geldt ook voor charters (oorkonden met zegels), ingekleurde kaarten en fraai uitgewerkte stambomen, die men met name in particuliere archieven aantreft. Menukaarten zijn vaak zeer bescheiden van vormgeving, maar meestal voorzien van bijzondere teksten en mooie versieringen. Soms zijn de teksten overgoten met een laagje humor, maar wel opgesteld volgens de heersende etiquette. De meeste teksten zijn Franstalig, handgeschreven en getekend of gedrukt. Een selectie van bijzondere menukaarten is te bewonderen bij het RAL.

Een bijzondere menukaart is in de vorm van een spaarbankboekje van De Leidsche Spaarbank gemaakt, opgesteld volgens de indeling van een reglement. In artikel 1 van het ‘Reglement van de feestmaaltijd’ staat: “het doel van de maaltijd is de feestelijke herdenking van het 80-jarig bestaan van de Leidse Spaarbank “. En in artikel 3 staat: “Deelnemers hebben de bevoegdheid zich te onthouden van datgene wat hun niet smaakt”.

Het Regionaal Archief Leiden bewaart archiefbescheiden en andere documenten van de stad Leiden en de (voormalige) gemeenten Zoeterwoude, Teylingen, Rijnsburg, Noordwijk en Leiderdorp en tevens particuliere archieven. Archieven verbergen vaak bijzondere schatten. Met name in particuliere archieven worden regelmatig ‘kostelijke stukken’ teruggevonden.

De mini-expositie loopt tot en met 31 juli. Meer info en openingstijden: www.leidenarchief.nl

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×