Oostvlietpolder bevolkt door ransuilen

Ook dit jaar wordt de Oostvlietpolder weer bevolkt door een flink aantal ransuilen met hun jongen, zo meldt de Vereniging Vrienden Oostvlietpolder. Wie ’s avonds door de polder fietst, kan opschrikken door de kreten die de uitvliegende jongen laten horen. Ze zijn vooral in de schemering actief en gaan dan opzoek naar muizen. Overdag slapen de vogels in bomen, meestal dicht tegen de stam gedrukt.

Ransuilen komen voor in allerlei bosgebieden en gebieden met een opgaande beplanting, zoals bij de Oostvlietpolder. Het zijn standvogels, die meestal het hele jaar door in de buurt van hun broedplaats blijven. Ze verzamelen zich als ze niet broeden in groepen op vaste plaatsen die soms jarenlang gebruikt worden. De ransuil is een beschermde vogelsoort.

In de Oostvlietpolder verblijven sinds kort ook weer kerkuilen, zomertalingen en grutto’s, die vrij zeldzaam zijn. “Wanneer gaat de gemeente Leiden nu eindelijk eens haar verantwoordelijkheid nemen en ziet zij af van de aanleg van een alom vernietigend industrieterrein?” zo vraagt de VVO zich af.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×