Rechter wijst vordering zorgorganisatie Activite af

De gemeente Leiden heeft vandaag het vonnis ontvangen van de voorzieningenrechter in het kort geding dat door de zorgorganisatie Activite tegen de gemeente was aangespannen. De rechter heeft de vordering van Activite, compensatie voor de gevolgen van de Wmo-herindicaties die de gemeente in de maanden januari tot en met mei heeft uitgevoerd, afgewezen. Zorgorganisatie ActiVite en de gemeente Leiden troffen elkaar op 25 juni in de rechtbank. Bij het herindiceren van cliënten die tot 1 januari 2008 zorg gekregen op grond van hun oude AWBZ-indicatie heeft een groot deel van deze cliënten een herindicatie gekregen voor een lagere categorie hulp bij het huishouden (HH). Dit is ook gebeurd bij cliënten die ouder dan 75 of chronisch ziek zijn. Volgens de voorzitter van de raad van bestuur ActiVite, Lita Berkhout, heeft de gemeente Leiden zich bij het herindiceren van deze groep niet aan eerdere toezeggingen gehouden: “De gemeente had toegezegd deze groep administratief te herindiceren en niet veel te veranderen. Dat is niet gebeurd.”

Het college wacht af of Activite in hoger beroep gaat. Zolang dit niet duidelijk is gaat het college ervan uit dat de zaak nog ‘onder de rechter is’ en zal daarom verder nog geen commentaar geven.

Voor de totale hoeveelheid HH die ActiVite in Leiden verleent, geldt dat nu 85 procent van de cliënten in een lage categorie valt. Voorheen was dit ongeveer twintig procent.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×