SP: "Werfpop moet open karakter houden"

15

Aanstaande zondag wordt voor de 27e keer het gratis festival Werfpop worden gehouden. Dit jaar zal het festivalterrein in de Leidse Hout voor het eerst worden afgezet met hekken. Aan de ingang zullen alle bezoekers worden gecontroleerd, omdat glas en blik het terrein niet op mogen. De SP heeft naar aanleiding hiervan een serie vragen gesteld aan het College van B en W. De partij is bang dat het open karakter van Werfpop wordt geschaad door deze maatregelen. Raadslid Eva de Bakker vindt het logisch dat de organisatie wil voorkomen dat mensen of dieren in een stuk glas gaan staan, maar oppert dat meer afvalbakken ook een optie zijn. “Het terrein rondom afzetten met hekken gaat vrij ver,” aldus De Bakker: “Dat had ook een lint kunnen zijn.”

De SP gaat zondag poolshoogte nemen om te zien wat voor uitwerking de hekken hebben op het gratis festival. De Bakker: “Het zou zonde zijn als minderbedeelde festivalbezoekers afhankelijk zijn van drinken wat ze alleen op het terrein kunnen kopen. Dat gaat in tegen het vrije en open karakter wat dit festival al jaren kenmerkt.”

Delen

15 reacties

 1. Nou ja logisch.. om bijvoorbeeld het strand of strand-achtige meertjes als de Vlietlanden oid staan toch ook geen hekken. Hoe zit het daar dan met de kinderen en blik? Klinkklare onzin natuurlijk en alleen maar bedoeld om meer winst te maken. Dan ook nog schermen met een zgn. aanbeveling van de politie. Alles moet tegenwoordig wijken voor meer winst. Er bestaat geen idealisme meer. Dit jaar nog de hele binnenstad afzetten met 3 Oktober misschien? Ik mag lijden dat ze geen cent meer winst maken dit jaar. T wordt trouwens gewoon een regenachtige Werfpop. Dus dat komt wel goed. Dat wordt even slikken voor de geldbeluste organisatie.

 2. Een organisator op

  Ben blij dat iedereen zo goed op de hoogte is van wat het inhoud om een evenement te organiseren. Het is een steeds groter wordend probleem, dat mensen eigen consumpties mee gaan nemen. Dit levert niet alleen overlast op in de vorm van afval, maar het brengt ook de financiële positie van evenementen in gevaar. Maar laten we lekker met zijn allen hopen dat alle organisatoren geen extra winst maken en de hele binnenstad met 3 oktober afzetten, dan hebben we over een aantal jaar geen enkel gratis evenement meer. Ook goed!

 3. Marije van den Berg op

  Nou ja zeg! !!!!

  Er wordt – verdomme – door tientallen mensen vrijwillig en met ontzettend veel inzet een festival georganiseerd DAT GRATIS TOEGANKELIJK IS en dan krijg je van de SP op je kop wanneer je ervoor wilt zorgen dat dat festival een beetje te behappen blijft voor schoonmaak, bewaking en weet ik wat.

  Op geld belust? Man, je weet echt niet waar je het over hebt! Iedereen die Werfpop organiseert en eraan meewerkt doet dat VRIJWILLIG, gratis dus, en steekt daar een jaar lang avonden voorbereiding, en in de aanloop naar het festival zelf hele dááágen in zonder er maar een cént voor te krijgen, omdat ze voor Leiden een groot festival willen organiseren. Van de baropbrengst worden de BANDS betaald en de podia en weet ik wat!

  Laten we allemaal daar vooral ontzettend veel consumpties kopen, in de wetenschap dat Werfpop dan volgend jaar een nog betere lineup heeft.

  En de SP moet het veld opruimen, voor straf, voor deze vragen.

 4. Boehoe arme Werfpoporganisatie. Kan nog maar net haar hoofd boven water houden Logisch om dan te gaan jammeren als mensen er iets over te zeggen hebben. Waarom wordt er niet meteen een collecte georganiseerd ga je je afvragen en mevrouw van den Berg, gewezen voorzitter van de PvdA in Leiden en neo-yup doet ook nog eens een duit in het zakje. Ik zie wel een mooie parallel. Net als de PvdA dreigt Werfpop de binding met het publiek, het volk, en daar gaat het om, kwijt te raken. Net als de PvdA vindt men dat men niet moet zeuren als dingen onbetaalbaar worden. Net als de PvdA die aan de arm van de vvd vindt dat cultuur in Leiden geen plaats heeft tenzij het geld oplevert. Mensen willen geen bombastisch yuppenfestival met dure wijnen. Men wil lekker hangen in het park. Wat er speelt of gebeurt is bijzaak. Werfpop is een weerzien met vrienden en bekenden. Lekker op een kleedje keuvelen met wat te eten en een flesje wijn. Werfpop is van de Leidenaars, de bezoekers. Juist daarom draait het ook nog steeds op vrijwilligers. Als het zo moet kan er wat mij en veel bezoekers betreft een streep door. Maak u liever druk over de Koppenhinksteeg, het muziekhuis of het LVC om nog maar te zwijgen over de RGL, de woningnood of het laatste restje natuur in de Oostvlietpolder, mevrouw van den Berg.

  Zou het niet heel lucratief zijn om ALLE goedbezochte parken in Leiden permanent van een omheining met wachttorentjes te voorzien en ze uit te laten baten door horeca-ondernemers. Het is toch helemaal niet zo gek dat, als je lekker in het zonnetje in een een park bivakkeert, er daar ook een kleine schadeloosstelling tegenover staat. Bovendien kunnen er dan geen huisdieren en kinderen in plastic of blik trappen en kan de alcoholconsumptie van de jeugd goed in de gaten worden gehouden. Buiten op het terras bij Einstein neem je toch ook niet je eigen drankjes mee. Van de opbrengst voor de gemeente Leiden kunnen dan 3x per week de RGL-rails opgepoetst worden.

  voila 

 5. Marije van den Berg op

  Onvoorstelbaar, wat een tendentieus gezanik, Hans. “Onbetaalbaar”? Werfpop is een *gratis* festival!

  En – gelukkig – heeft de politiek daar nu even helemaal niets mee te maken. Het wordt geregeld door een heleboel enthousiaste Leidenaars. En als je het hen niet gunt om dat volgend jaar wéér te doen (en dat kost nu eenmaal geld en dat halen ze voor het allergrootste deel binnen met de baromzet) wat let je dan om gewoon aanstaande záterdag met je vrienden op het veld van het Leidse Hout zitten met je flesje wijn?

  Maar dan moet je voortaan ook niets meer zeggen over al die andere culturele activiteiten (ja, ook LVC, en ook de Koppenhinksteeg, en ook de X, en trouwens ook de Jazzweek etc etc) die een goede baromzet nodig hebben om het jaar daarop te kunnen bestaan. Daar doen we het dan voortaan ook gewoon met eigen meegebrachte flesjes wijn, okay?

 6. Dan kom je niet vaak op festivals Marije. Alleen die toegangsprijs maakt het nog geen onbetaalbaar festival. Wat zou je dan moeten vragen voor wat onbekende bands en 1 of 2 betrekkelijk bekende regionale of landelijke muziekgroepen? Het restaurant en de kroeg zijn ook gratis hmm? Maar dit is geen restaurant of kroeg. Gratis of niet. Je bent daar de hele dag en juist dat gaat bergen geld kosten. Ach tegen wie heb ik het eigenlijk. Wat weet jij er nou helemaal van? Je laat misschien, als je er al bent, een half uurtje je neus zien. Die typische PvdA mentaliteit van “die ander is debiel en wij hebben gelijk en weten waar we het over hebben, want wij weten alles”. Arrogantie heet dat toch? Kritiekloos en zelfs enthousiast meegaan met prijsverhogingen en steeds verder gaande beperkingen en sociale afbreuk(Werfpop als sociaal gebeuren) en ook nog eens afgeven op de SP die dat zeer terecht aan de kaak stelt. Nu ja dat zal je wel merken bij de volgende volksraadpleging.

 7. Een organisator op

  Niemand dwingt je om drank te kopen, je mag ook gewoon op het gras zitten en naar de muziek luisteren. Maar je moet wel eerlijk blijven: als je daar komt omdat je vanwege het festival en de muziek de sfeer zo leuk vindt dan moet je daar ook wat aan bijdragen!

 8. “Niemand dwingt je om drank te kopen, je mag ook gewoon op het gras zitten en naar de muziek luisteren. Maar je moet wel eerlijk blijven: als je daar komt omdat je vanwege het festival en de muziek de sfeer zo leuk vindt dan moet je daar ook wat aan bijdragen!”

  ten eerste: je moet niets! Die socialistische misconcenceptie dat het eerlijk zou zijn wanneer iedereen gedwongen wordt om bepaalde zaken te doen danwel bepaalde gelden af te dragen tekent in de bovenstaande reactie de gedachte van een ware subsidiespons.

  ten tweede: als de werfpop-managers graag willen dat er hekken om hun festival komen dan is dat hun goed recht om dat te willen. De vraag of dat aansluit bij de wens van het bestaande publiek voor dit festival zal beantwoordt gaan worden aan de hand van de recette. Misschien hoopt men wel op een nieuw publiek en ook dat is hun goed recht.

  ten derde: nu er dus hekken en (professionele) beveiligers om het terrein gaan staan om dat terrein vrij te kunnen houden van scherp afval en andere ongerechtigdheden dient -nu we het toch over eerlijkheid hebben- de organisatie ook de bijbehorende verantwoordelijkheid te nemen. Dus een ieder die alsnog gewond raakt door de aanwezigheid van glas, blik of geteisem zal dan ook een redelijk grootte schadeclaim in kunnen gaan dienen bij de organisatie.

  Dit laatste punt is waarschijnlijk precies ook waar die ‘eerlijkheid’ stopt.

 9. ollieherman op

  Wat een ongelooflijk gezeur om eigenlijk niets. Een gratis muziekfestival is prima. Iedereen kan daar van genieten.
  Maar dat kost wel geld, want de musici worden wel betaald, een podium met PA kost geld en nog veel meer dingen kosten geld.
  Prima als dat wordt betaald uit de baropbrengst (dat doen café’s trouwens ook).
  Dat er nu een hek om heen komt, so what. Who cares, het blijft toch gratis. Wat is het punt van de SP nou eigenlijk.
  Als de SP zo door blijft gaan met dit arrogante Leidse geneuzel, dan moet ik voor de volgende verkiezingen vrezen dat het Marijnissen effect hard zal toeslaan.
  Verdiep je eens in wat de festivalbezoeker wil.
  En o ja, ongetwijfeld sla je nu jezelf op de borst dat je zo’n goeie festivalbezoeker bent (zeker alleen maar gratis festivals).
  Wake up, man!

 10. Hekken om een evenement is toch de normaalste zaak van de wereld? Bevrijdingspop Haarlem of Parkpop Den Haag bijvoorbeeld. Tuurlijk is Werfpop wat kleiner, maar ik vind het wel logisch dat je ook hier beveiliging hebt die checkt of je geen gevaarlijke voorwerpen meeneemt (messen, glas etc.). Als je dat als organisatie niet doet en er is een steekpartij ofzo, dan wordt je als organisatie er wel op afgerekend dat je er niets aan gedaan hebt om de boel te beveiligen! Ik denk overigens niet dat de organisatie van Werfpop zelf op het idee is gekomen om de boel te omhekken (wat best duur is trouwens), maar dat de politie en gemeente dit verzoek heeft / in vergunningsvoorwaarden op heeft genomen.
  Anyway, ik heb er geen problemen mee en vind het super dat Werfpop er is en blijft en zal er daar een vers getapt biertje op drinken!

 11. Nou Natas ik denk niet dat de gemeente dat heeft opgedragen want dan had de organisatie zich daar vast achter verschuild. Het gaat helemaal niet om veiligheid maar om meer winst maken. Er worden echt geen mensen op messen gefouilleerd ofzo. Als je als 40 jarige met een pak water binnenkomt moet die open en aan geroken worden, om alcoholmisbruik onder de jeugd tegen te gaan zogenaamd. Dat het een zgn “precedent” gaat vormen voor alle toekomstige festivals en gelegenheden en dat de gemeente het in de toekomst dus wel gaat verwachten lijkt me logisch. Overigens denk ik niet dat het allemaal veel zal helpen. Het is weer een sterk staaltje van symptoom- en gezelligheidsbestrijding. Wat iedereen ook loopt te roepen en te huilen hier. De winst voor het festival zal niet omhoog gaan. Het hele punt is nu juist dat mensen die hun eigen drankjes meenemen dat niet doen om de organisatie te pesten, maar omdat ze de horecaprijzen niet kunnen betalen. Dat maakt ze nog geen vervelende rare mensen ofzo. Die mensen komen dan gewoon niet meer. Die gaan heus niet naar de DSB bank om nog meer te lenen voor Werfpop. De rest zal het ook minder gezellig gaan vinden. Het einde van het verhaal(de toekomst) wordt dat de muziekkeuze misschien niet de juiste is, want er komen zo weinig mensen op Werfpop -> misschien moet het wat “toegankelijker” worden. -> house of Rapenburg muziek. 

  Haarlem of Den haag zijn dan ineens geen goed vergelijkingsmateriaal meer. Dat zijn grote festivals. Daar gaan ook bv. Leidenaars naartoe. Er komen geen Haarlemmers naar Werfpop, behalve dan die hier vroeger gewoond hebben oid. Werfpop heeft helemaal geen aanzuigende werking, behalve voor de zeer directe regio. T is een klein festivalletje voor insiders in een stad waar eenoog koning is, omdat alles dat er een beetje op lijkt is weggepest, weggestemd of wegbezuinigd. Een klein festivalletje dat veel te grote schoenen probeert te passen.

  Natuurlijk zal iedereen van de organisatie en de PvdA en de politie as. Maandag zeggen dat Werfpop een enorm succes was, Leiden is een stad waar men nooit fouten toegeeft tot het veel te laat is, maar de mensen die het werkelijk kunnen weten zullen zich stilletjes toch wel afvragen of dat hek wel zo’n goed idee was. 

 12. De plaatsing van de hekken hoort volgens mij bij een proces van schaalvergroting welke door de organisatie van Werfpop al jaren geleden is ingezet. Eerst werd het van Werfpark te klein (mede door steeds met kleine middelen goede acts te boeken en de redelijke drank prijzen) en werd er verhuist naar de Leidse Hout. Daar werden grotere acts geboekt, en met acts uit de VS, Denemarken en Japan krijgt Werfpop dit jaar zelfs een internationaal karakter. Pop liefhebbers juichen dit soort initiatieven alleen maar toe en beseffen dat een groter en leuker festival met betere bands nu eenmaal meer geld kost. Als je wil groeien is dit een logische stap.

  Ik geloof werkelijk niet dat er ook maar iemand thuis blijft omdat er nu een biertje bij de bar gekocht moet worden. Als je dat wel doet vindt ik je een behoorlijke profiteur die wel van alle faciliteiten wil genieten, maar er niets voor wil betalen. Het argument dat mensen met een kleine beurs nu niet meer komen lijkt me ook onzin, het is echt niet alsof de werfpop prijzen nu zo veel hoger liggen dan bij een cafe of supermarkt dat dit bepaalde mensen buitensluit. Kortom, zondag ben ik er gewoon weer bij en laat die nationale zeurpartij SP zich nu maar eens druk gaan maken om belangrijke zaken. Het is toch niet gek dat die gasten zo altijd een partij in de periferie blijven…

 13. @Marije: Dat de organisatie het moet hebben van de drankverkoop, en alleen al daarom niet wil dat iedereen z’n eigen flesjes en blikjes meeneemt, kan ik tot op zekere hoogte begrijpen. Die omheining, toegangscontrole et cetera vind ik een beetje ‘eng’, maar dat zal wel de tendens van deze tijd (alles omheinen en dichtplaveien met verbodsborden en iedereen fouilleren en om identificatie vragen) zijn.

  Ik ben echter bang dat de organisatie een beetje is doorgeschoten, en daarbij praat ik vanuit mijn eigen achtergrond als eindredacteur van een fotoblad en vrijetijdsfotograaf. Dit jaar mag je ook je spiegelreflexcamera (zo’n groot loeder met verwisselbare lenzen) niet meer mee ‘naar binnen’ nemen. Als reden geeft de organisatie op dat ze niet willen dat er auteursrechten worden geschonden. Nou kun je met een spiegelreflex van alles, maar filmen en geluidsopnamen behoren niet tot de mogelijkheden. Met zo’n schattig compactcameraatje – waarin tegenwoordig soms zoomlenzen zitten verstopt waarmee je gerust op safari kunt – kan dat wél. En die mogen als vanouds mee het veld op … Dat er bij het 25-jarig bestaan van Werfpop nota bene een expositie van bezoekersfoto’s is gehouden, schijnt de organisatie alweer te zijn vergeten.

  Alleen al om dit soort zinloze ongein en regelzucht hoop ik stiekem dat de bezoekersaantallen een beetje tegenvallen dit jaar. Ik zal er in ieder geval niet bij zijn.

 14. Ja maar Raymond, in je lens zou je eigen drank kunnen hebben verstopt en je moet er echt niet aan denken wat er gebeurt als er een kind op je camera gaat staan. Verder gooide er iemand met druiven tijdens Electric Eel shock. Ik werd bijna misselijk zo onverantwoordelijk vond ik dat. De zanger ging er nog wel leuk mee om, maar volgend jaar maar wat beter controleren op meegebracht fruit hmm? Fruithonden bij de ingang of zoiets?

 15. Ik denk dat de SP zoals gewoonlijk ( ik ben niet anders gewend ) weer kei hard aan het schreeuwen is. Doen jullie overal te pas en te onpas. Het begint gewoonweg vervelend te worden. En btw wat heeft de SP gepresteerd samen met de PvdA in de gemeente. De stad holt allleen maar achter uit, goede ideeen worden aangedragen door de bevolking, maar jullie doen er niets mee. Tevens geven jullie het geld aan verkeerde dingen uit. Zoals een referendum over de RGL, waarin de keuze ja of nee was. De gedeputeerde staten van Zuid Holland, had al zo ie zo besloten dat ie er komt. Dus dat maakt dit referendum dus zinloos, want provincie overruled gemeente, dat is normaal en zo hoort het ook te gaan. Jullie hadden de vraag anders moeten stellen, de RGL komt er aan kiezen we voor trace a,b of c? Dan was dat geld wel besteed geweest, maar nu is het weg en dat is klote want daarmee had je weer dingen  zoals WerfPop mee kunnen ondersteunen. Want ik vind het wel belangrijk dat er maatregelen worden genomen i.v.m. de veiligheid. Dus de SP wil dat er misdrijven plaats vinden op wat een vrolijke dag moet zijn. Weet je als jou leven je niet interesseerd betekend dat niet dat anderen niet graag willen leven. Je moet niet wat jij wil als uitgangspunt nemen maar wat de meerderheid wil in dit geval. Dat heet democratie en als de SP daar niet tegen kan, gaan jullie schreeuwlelijkerds toch lekker in je socialistische heilstaat met Kim Jong Il zitten. Maar laat ons dan gewoon lekker met rust.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline